În absența prelungită a precipitațiilor și prezența unei situații excepționale de caniculă, în jur de 46% din teritoriul Uniunii Europene este expus unor niveluri de secetă denumite „de avertisment”, adică teritorii cu un deficit important de umiditate în sol. 11% se află în stare de alertă, cu vegetație și culturi agricole grav afectate din cauza lipsei de apă. Aceste cifre au fost date publicității luni, 18 iulie, de Comisia Europeană pe baza unui raport al Serviciului său de cercetări științifice (JRC).
De câteva zile, seceta este însoțită de incendii de o amploare fără precedent, în special în țările din vestul Europei, distrugând întinse suprafețe cu păduri, case și provocând moartea mai multor persoane. Mii de persoane în țările vest-europene și-au părăsit domiciliile pentru a se refugia în zone încă neafectate de incendii.
În Franța, relatează corespondenții agențiilor internaționale de presă, circa 14.000 de persoane au fost evacuate începând de sâmbătă după-amiază din regiunea Gironde, din sud-vestul țării, unde 1.200 de pompieri continuă să se lupte cu flăcările, au anunțat autoritățile regionale într-un comunicat. Încă de sâmbătă, potrivit unor cifre oficiale, în jur de 11.000 hectare de păduri erau arse și incendiile continuau să se extindă. Luni sosiseră noi echipe de pompieri în încercarea de a opri extinderea focului. Concomitent, 38 departamente ale Franței sunt în stare de alertă „orange”, locuitorii lor fiind invitați să dea dovadă de vigilență. Canicula atinsese luni în vestul Franței temperaturi ce depășeau +42 grade Celsius. Președintele Senatului, Gérard Larcher, declara duminică, înainte să ajungă în zona afectată, în zona Landiras, că “avem de a face cu o catastrofă de mediu”.
În Spania, pompierii se luptă cu mai multe incendii, după o perioadă de caniculă de aproape o săptămână, perioadă în care termometrele au urcat până la +45,7 grade Celsius, provocând moartea a 360 de persoane. 3.000 de persoane au fost evacuate din locuințele lor aflate în pericol de a fi incendiate în zona localității Mijas, provincia Malaga, frecventată masiv de turiștii veniți preponderent din nordul Europei.
În Portugalia, canicula a făcut ravagii în ultimele zile, termometrele urcând la peste +40 grade Celsius. Și în această țară au avut și continuă să aibă loc incendii ale pădurilor și culturilor. Potrivit Institutului pentru conservarea naturii și a pădurilor, în Portugalia au fost distruse – de la începutul anului până la mijlocul lunii iunie – 39.550 hectare de pădure, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul portughez al Sănătății a declarat că, din cauza caniculei, în perioada 7-13 iulie au decedat 238 de persoane, majoritatea cu vârste înaintate.
În Marea Britanie, informațiile transmise în aceste zile de corespondenți de presă locali vorbesc de o situație catastrofală, ca urmare a caniculei ajunseă la temperaturi de peste 41 grade Celsius, neatinse vreodată în această țară. A fost decretată „alertă roșie”, serviciile meteo anunțând pentru luni și marți, în unele zone ale Marii Britanii, „caniculă extremă”.
Val de caniculă în Europa. Ţări pârjolite de secetă
1 Comment
Pentru combaterea secetei ar trebui replantate perdelele forestiere de pe campuri, perdele care au rostul lor, perdele forestiere in jurul localitatilor si perdele forestiere de-a lungul drumurilor nationale si judetene. Pe langa faptul ca aceste perdele forestiere protejeaza culturile agricole, localitatile si drumurile de viscol si stabilizeaza solul, acestea atrag si mentin umiditatea in sol si in aer.