Veşti din municipiul Făgăraş

Americanii construiesc o nouă grădiniță

Încep lucrările pentru construirea unei noi grădinițe cu program normal, pe strada Negoiu. Proiectul este realizat prin asocierea Municipiului Făgăraș cu Ambasada Statelor Unite ale Americii – Biroul de Cooperare în Domeniul Apărării. Proiectul este finanțat de EUCOM, investiția având valoarea de 1.589.852,10 lei.

Amplasamentul a fost predat deja, iar primarul Gheorghe Sucaciu a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Firma Regat Construct va trebui să le finalizeze în termen de 12 luni (exceptând perioada rece).

Suprafaţa desfăşurată a grădiniţei va fi de 603,42 mp. Aici vor învăța copii repartizaţi în 4 grupe, iar fiecare grupă va dispune de o sală de clasă. Clădirea va mai fi prevăzută cu: spațiu multifuncțional, vestiar, cabinet medical, izolator cu grup sanitar propriu, două grupuri sanitare pentru copii, un grup sanitar care va deservi și persoanele cu dizabilităţi, un depozit, un oficiu, o terasă acoperită și una neacoperită. După finalizarea lucrărilor, Primăria Făgăraș va dota unitatea de învățământ cu tot ce este necesar pentru desfășurarea activităților educative.

În prezent, la Făgăraș, mai este ridicată o grădiniță unde vor învăța 60 de preșcolari. Lucrările sunt în desfășurare și se află într-un stadiu avansat. Investiția are o valoare de aproximativ 2 milioane de lei, fondurile fiind obținute printr-un parteneriat încheiat cu Ministerul Educației Naționale.

A treia ediție de bugetare participativă

Primăria Făgăraș a lansat a treia ediție a bugetării participative. Cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiu și au peste 16 ani, pot depune proiecte în cinci domenii care vizează dezvoltarea localității. Acestea sunt finanțate cu suma totală de 500.000 de lei, alocată din bugetul local. Persoanele care au nevoie de îndrumare și sprijin pot participa la atelierele organizate de instituție în 6 locații diferite, unde sunt prezentate modalitățile de concepere și depunere a proiectelor.

Parcări pentru biciclete, un teren de baschet în aer liber, locuri de joacă în unitățile de învățământ și Făgăraș City App se numără printre cele 10 proiecte inițiate de către cetățeni și realizate de administrația locală la edițiile precedente ale bugetării participative. Alte 4 proiecte se află în implementare.

Bugetarea participativă urmăreşte implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor pentru dezvoltarea locală, aceștia hotărând cum să fie utilizată o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc.

Test cu primul autobuz electric construit în România

Primăria Făgăraș va testa, timp de două săptămâni, noul autobuz 100% electric construit în țara noastră. Prototipul a mai fost în probe la Oradea și Brăila, Făgărașul fiind al treilea oraș în care a ajuns.

Denumit ATP Bus e-UpCity, acesta a fost lansat oficial pe piața din România în 13 mai și are omologare europeană. Primul prototip are 83 de locuri (25 pe scaune), o lungime de 12,18 metri și autonomie minimă, în oraș, de 200 de kilometri, care poate fi extinsă până la 360 de kilometri. O încărcare completă durează între 3 și 5 ore. În privința conectivității, autobuzul electric este dotat cu Wi-Fi, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

ATP Trucks Automobile are un program amplu de testare și am solicitat să fim incluși în acesta. Profităm de această oportunitate pentru a analiza modul și costurile de operare, care ne vor folosi după ce vom achiziționa autobuze electrice prin proiectele de mobilitate în valoare de 30 de milioane de euro. Pentru a evita confuziile, subliniez că aceste teste sunt independente de proiectele pe care le avem. Autobuzele incluse în proiectele finanțate cu fonduri europene vor fi cumpărate prin licitație publică, fără vreo legătură cu producătorul de la Baia Mare. Însă nu puteam rata oportunitatea de a testa primul autobuz electric construit în România, pentru că ne concentrăm pe transportul ecologic”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

e-UpCity, 100% electric, cu o arhitectură modernă și profilul ECO (ECOlogic & ECOnomic), poate răspunde nevoilor urbane de înlocuire a autobuzelor vechi și poluante, dar și solicitărilor de optimizare a costurilor. Prețul de achiziție al unui model e-UpCity pornește de la 350.000 euro. Garanția pentru caroserie și acumulatori este de 8 ani.

Prindem tot mai mult curaj cu fiecare solicitare din partea autorităților locale și este onorant să le răspundem. Apreciem contribuția pe care o au în activitatea noastră: când spun acestea mă refer la feedback-ul aplicat, realist în măsură să ni-l ofere în legătură cu prototipul nostru. Este evident deja că și la nivelul țării noastre există o preocupare majoră în sensul eficientizării și ecologizării transportului public și nu numai. Vom încredința reprezentaților Serviciului de transport public local Făgăraș autobuzul electric începând cu data de 06 iulie și până în 20 iulie. Așa cum am transmis deja, toate datele culese de dumnealor în această perioadă sunt importante pentru evaluarea la care încă este supus e-UpCity, a precizat fondatorul ATP Group, Mircea Cirț.

ATP Group activează din 1995 în domeniul auto ca furnizor de produse şi apoi servicii integrate pentru profesioniștii din lumea transporturilor. În 2019, strategia de inovare demarată o dată cu producția primelor produse ale ATP Trucks a consolidat poziția ATP Group pe piaţa auto din România și a făcut posibile noi parteneriate și oportunități de afaceri. Portofoliul diversificat repoziționează ATP Group ca integrator de produse și sisteme pentru mobilitatea persoanelor și produselor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW