Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit miercuri, 17 octombrie 2018, la Bruxelles, cu trei preşedinţi de comisii din Parlamentul European, Ingeborg Grassle (Control Bugetar), Danuta Maria Hubner (Afaceri Constituţionale) şi Jean Arthuis (Bugete).
În cadrul întrevederilor au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019. Ministrul delegat a prezentat eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României şi a evocat totodată liniile de abordare a Preşedinţiei sub aspectul obiectivului de a pune cetăţeanul în centrul procesului decizional european.
În context, oficialul român a prezentat şi cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează „Europa convergenţei: creştere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranţei”, „Europa, actor global” şi „Europa valorilor comune”.
De asemenea, ministrul delegat a reconfirmat angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, din perspectiva dezbaterilor curente privind viitorul Uniunii Europene.
„România îşi propune să demonstreze capacitatea sa de a gestiona cu profesionalism şi responsabilitate acest mandat, prin finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative, context în care am reiterat importanţa unei ample cooperări cu Parlamentul European şi disponibilitatea noastră de a purta un dialog structurat şi aprofundat cu membrii legislativului european”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.