O mulțime de mai bine de o mie de cetățeni ai insulei Lesbos s-a deplasat joi în portul Mytilene, punctul central al insulei, pentru a protesta față de planul de construire a unei noi tabere pentru migranți. Acțiunea de joi avea loc după ce în ziua precedentă avuseseră loc violente confruntări cu forțele de ordine, soldate cu numeroși răniți, inclusiv din rândul polițiștilor. Corespondenții agențiilor de presă semnalează o amplificare a protestelor cetățenilor din insulele grecești Lesbos, Samos, Chios, Leros și Kos, unde în continuare vin grupuri masive de migranți. Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a chemat la dialog și urmează să facă o vizită în insulele respective pentru a se informa asupra situației și a găsi o cale de dialog.
Unități ale poliției elene anti-revolte au fost trimise încă la începutul săptămânii trecute în insulele grecești Lesbos și Chios, unde guvernul de la Atena pregătește construirea -mult controversată – a noi tabere pentru migranți, contrar voinței populației locale și a opoziției politice de stânga. „Nici tabere închise, nici tabere deschise pe insulele noastre!”- au scandat joia trecută manifestanții din insula Lesbos. Mai multe asociații de comercianți și sindicate apropiate partidului comunist grec au lansat apelul la continuarea grevei în insulă, formă de protest anti-migranți. Peste 2 000 de persoane au încercat să intre în sediul garnizoanei forțelor anti-revolte din Lesbos, dar au fost respinse cu gaze lacrimogene, în timp ce unii manifestanți au ripostat cu arme de vânătoare. În insula Chios, situată în apropierea insulei Lesbos, sute de persoane au manifestat și au continuat greva împotriva planului de construire a unei noi tabere pentru adăpostirea migranților. 60 de persoane au fost rănite, majoritatea fiind polițiști.
O situație haotică
Grecia a redevenit, în 2019, prima poartă de intrare în Europa a solicitanților de azil. În fața creșterii fluxului de migranți, guvernul conservator elen a anunțat că taberele din insulele Lesbos, Samos și Chios din Marea Egee sunt practic închise, respectiv suprapopulate și în condiții sanitare deplorabile. Ele vor fi înlocuite cu noi instalații care să permită primirea a minimum 5.000 de migranți fiecare și urmează să devină operaționale la mijlocul acestui an. Surse guvernamentale spun că peste 38.000 de migranți sunt înghesuiți la ora actuală în tabere instalate în insulele Lesbos, Chios, Samos, Leros și Kos, a căror capacitate totală este în realitate de doar… 6.200. Lucrările pentru construirea unor noi tabere cu capacitate de până la 7.000 persoane fiecare în Lesbos și Chios urmează să înceapă în această săptămână. Autoritățile locale, dar și locuitorii din aceste insule au făcut cunoscut că, după cinci ani de când sunt în prima linie a crizei migrației ce afectează Europa, nu mai sunt dispuși să accepte în insulele lor miile de solicitanți de azil. Populația locală amenință cu blocarea construirii noilor tabere și acuză Uniunea Europeană că nu manifestă niciun fel de solidaritate și nici nu caută o soluție durabilă.