Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, într-un discurs televizat, semnarea unui decret de mobilizare parțială a rezerviștilor în sprijinul ”operațiunii militare speciale” din Ucraina, dând concomitent asigurări că obiectivele ei au rămas neschimbate. ”Am considerat necesar, a spus președintele rus, să susțin propunerea Ministerului rus al Apărării privind mobilizarea parțială a cetățenilor rezerviști, respectiv a celor care au executat deja serviciul militar și care au o experiență pertinentă”. Decretul a fost deja semnat și a intrat în vigoare începând de miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin făcând precizarea că este vorba doar de o ”mobilizare parțială” și nu de una generală, în legătură cu care în ultimele ore au circulat tot felul de zvonuri. Toți rușii cu experiență militară vor fi astfel mobilizați pentru a se alătura soldaților care lupta deja în Donbas, relatează din Moscova corespondentul Radio France Internationale, Vladimir Putin justificând această mobilizare parțială prin necesitatea de a apăra un front ce se întinde pe o lungime de 1.000 de kilometri. Potrivit ministrului Apărării, Serghei Choigu, vor fi mobilizați doar circa 300.000 de ruși cu instrucție militară, cifră care reprezintă o cotă infimă față de numărul rușilor mobilizabili.
Un răspuns dat Occidentului
În discursul său de miercuri dimineață, pronunțat pe un ton marțial, Vladimir Putin s-a referit și la referendumurile privind anexarea teritoriilor din estul Ucrainei controlate de trupele ruse, afirmând că ”este datoria morală” a Rusiei de a-și proteja cetățenii de ”neo-naziștii” aflați la putere la Kiev. Rusia, a mai spus el, ”nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului” care supune Moscova unui ”șantaj nuclear”. ”Vom utiliza, a avertizat Putin, toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru”. ”Nu este un bluff”, a spus el, după ce a acuzat Occidentul că vrea ”să divizeze și să distrugă Rusia”.
Mobilizarea anunțată este considerată de Washington drept un ”semn de slăbiciune”
Anunțarea de către Moscova a mobilizării parțiale în Rusia și a referendumurilor privind anexarea de teritorii ucrainene este interpretată drept ”un semn de slăbiciune și al eșecului operațiunii militare”, a estimat ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, dând noi asigurări de sprijin din partea Statelor Unite pentru Ucraina ”atâta vreme cât va trebui”.
Anunțarea mobilizării parțiale în Rusia și a referendumurilor privind anexarea de teritorii ucrainene constituie ”o recunoaștere a eșecului” invadării Ucrainei, a declarat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării. ”Nicio amenințare, nici propaganda nu pot ascunde faptul că Ucraina este pe cale să câștige acest război, nu ne sperie… Rusia este în curs de a deveni un paria internațional”, a mai spus ministrul britanic al Apărării în comunicatul său.
Președintele Emmanuel Macron a reacționat încă de marți, de la tribuna ONU, subliniind că referendumurile plănuite în vederea alipirii la Rusia a unor teritorii ucrainene sunt ”o parodie” de democrație și o ”nouă provocare” din partea Moscovei, precizând că rezultatele lor nu vor fi recunoscute nici de către Franța. El a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și să respecte frontierele recunoscute internațional ale Ucrainei, pe care Rusia le-a încălcat încă din 2014 prin anexarea ilegală a Crimeei. În opinia lui Emmanuel Macron, proiectele privind organizarea de referendumuri în teritorii ucrainene poartă ”semnătura cinismului Rusiei… sunt o parodie și o imitare a formei democratice sau a legitimității democratice”, avertizând că rezultatele lor nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională, nu vor avea nicio consecință în plan juridic”.