Vladimir Putin evocă riscul unei catastrofe nucleare

În conferința sa de presă anuală, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că intensifică temerile de un război nuclear după ce Mike Pompeo, secretarul de stat american, a amenințat cu suspendarea acordului cu Rusia (încheiat în 1987) privind rachetele cu rază intermediară de acțiune.

Liderul rus, au relatat corespondenţi la Moscova ai agențiilor internaționale de presă, a folosit conferința sa de presă anuală pentru a veni cu elemente ce, de fapt, încordează și mai mult delicata relație ruso-americană. El a acuzat Washingtonul că agravează riscul unui război nuclear după ce, la 4 decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a dat Moscovei un termen de 60 de zile pentru a respecta acordul privind rachetele cu rază intermediară de acțiune (INF), sub amenințarea că-l va suspenda. Reamintim că acordul respectiv, semnat în 1987, avea drept obiectiv suprimarea rachetelor americane și rusești cu rază intermediară de acțiune (între 500 și 5.500 km.) amplasate între Atlantic și Urali. Avertismentul american, spune expertul Ștefan Piper, într-un articol publicat de Brookings Institution, a intervenit, între altele, după ce au devenit publice informații potrivit cărora Rusia și-a dezvoltat noi arme, îndeosebi rachetele 9M729, încălcând astfel tratatele semnate anterior.

O cursă a înarmării

Vladimir Putin a reproșat Statelor Unite că nu discută despre prelungirea tratatului New Start, care limitează numărul de ogive nucleare strategice, tratat ce urmează să expire în 2021, ceea ce – spunea el – demonstrează că are loc «prăbușirea ordinii internaționale în ce privește controlul asupra armelor și începerea unei curse a înarmărilor»… «Sunt greu de imaginat consecințele unei retrageri americane din INF. În cazul apariției în Europa a unor astfel de rachete, ce avem noi (Rusia – n.n.) de făcut? Evident, trebuie să ne asigurăm propria securitate», a afirmat pe ton ferm Vladimir Putin. Este o amenințare voalată prin care liderul de la Kremlin dă asigurări că «se află în joc», comentează analiști de la «Les Echos», făcând o legătură și cu pericolul evident – din afacerea Skripal – că Rusia deține și arme bacteriologice.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW