60 de state, 400 de întreprinderi, 1000 de delegații s-au reunit miercuri, 21 iunie, la Londra, în cadrul unei Conferințe pentru reconstrucția Ucrainei. Obiectivul ei este să reasigure investitorii și să pregătească relansarea economică a țării atunci când se va termina războiul. Lansarea acestei ample manifestări, ale cărei dezbateri vor continua și joi, 22 iunie, a făcut-o președintele ucrainean Volodimir Zelenski, printr-o apariție video, adresându-se actorilor ”politici, economici, liderilor de opinie” reuniți la Londra. ”Reconstruind Ucraina”, a subliniat el, ”reconstruim libertatea”. Comentatori de presă acreditați la conferință cred că Zelnski speră ca această reuniune să convingă întreprinderile și investitorii să revină în Ucraina; ”Stabilitatea mondială depinde de stabilitatea ucraineană”, a spus în context Volodimir Zelenski, evocând spre exemplu agricultură și producția energetică.
Reține atenția intervenția premierului britanic Rishi Sunak, care a anunțat o garanție britanică de 3 miliarde de dolari credite bancare pentru Ucraina. Reconstrucția Ucrainei este estimată de forurile financiare internaționale la 400 de miliarde de dolari în zece ani.
Kievul va trebui, și el, să dea garanții
Statele Unite vor furniza 1,3 miliarde de dolari ajutor suplimentar pentru susținerea economiei ucrainene, în special pentru infrastructurile esențiale, a spus Secretarul de stat Antony Blinken, în intervenția sa la conferință. ”Câtă vreme Rusia va continua să provoace distrugeri, noi vom fi aici, pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască: să reconstruiască viețile oamenilor, să reconstruiască țara, viitorul ei”, a declarat Blinken.
În afara atragerii ajutoarelor din partea întreprinderilor, Ucraina va trebui, și ea, să-și reasigure partenerii internaționali în ce privește ”sănătatea instituțiilor sale de stat”.
Cum se comportă economia ucraineană de la începutul invaziei ruse
Războiul a provocat, cu certitudine, o cădere a economiei Ucrainei, dar situația din acest moment arată că este totuși rezilientă. Anul 2022 a fost greu încercat în plan economic, PIB-ul ucrainean diminuându-se cu 30%. Dincolo de distrugerile masive, războiul a paralizat sectoare strategice, cum ar fi mineritul, agricultura. Producția cerealieră a scăzut anul trecut cu o treime. În urma bombardamentelor operate de ruși îndeosebi asupra infrastructurilor energetice, numeroase întreprinderi și-au diminuat ritmul de lucru, unele chiar și-au încetat activitatea. La toate acestea se adaugă deplasarea populației. Peste 5 milioane de ucraineni au fugit deja din țară. Sute de mii au pus mâna pe arme. Consecința? Sectorul privat se confruntă cu o penurie de forță de muncă calificată.
În ciuda tuturor necazurilor expuse mai sus, economia ucraineană rezistă, ajutată consistent de către Occident. Sectorul tehnologiilor înalte, care a înregistrat creștere în condițiile războiului, a devenit un simbol al rezilienței. Și alte sectoare au rezistat, cum ar fi băncile și industria agricolă. Există indicii pentru FMI și Banca națională a Ucrainei că în 2023 se va reveni la creștere economică.