Cuba: manifestații spontane antiguvernamentale provocate de grava criză economică

În Cuba, începând de duminica trecută, în ciuda represiunilor, au loc manifestații spontane împotriva guvernului și a «dictaturii», de o amploare cum nu a mai fost cunoscută din 1994. Și atunci, o violentă criză economică făcuse imposibilă viața, traiul de zi cu zi al cubanezilor. Astăzi, relatează surse locale citate de agențiile internaționale de presă, probleme similare sunt denunțate de către locuitorii insulei: lipsuri de tot felul, inflație, o criză sanitară extrem de severă. Până acum, Cuba a scăpat de efectele primului val al pandemiei, manifestate grav în alte zone ale lumii. Premierul cubanez Miguel Diaz-Canel a anunțat luni, 12 iulie – cu scopul evident de a calma manifestaţiile – o cifră îngrijorătoare a noilor contaminați cu coronavirus declarați – 6423 persoane. A atras atenția și a instituit restricții mult mai severe. În afara limitării deplasărilor între provinciile țării, urmează a fi impusă izolarea de două săptămâni călătorilor sosiți la aeroporturile Varadero și Cayo Coco, situate în două zone turistice importante. În primul semestru al anului acesta, numărul turiștilor a scăzut cu… 94% din cauza pandemiei. Efectul este ușor de înțeles având în vedere că turismul, singur, reprezintă pentru Cuba un sfert din PIB, diminuat, oricum, cu 11% în anul precedent. Aportul în devize la buget a scăzut deci considerabil, ceea ce este un dezastru pentru această țară care este nevoită să importe 70% din produsele alimentare.

Duminică, manifestanții au atacat în special buticurile care nu acceptă decât devize străine la vânzarea produeselor alimentare. Lipsurile s-au agravat și mai mult după ce vecinul venezuelean nu mai poate furniza petrol la preţ subvenționat. Lipsesc medicamente esențiale, chiar dacă Cuba își produce unele medicamente proprii, inclusiv un vaccin anti-coronavirus (nerecunoscut de către OMS). Manifestanții cubanezi ieșiți spontan duminică în stradă reproșează viața mizeră pe care o duc politicii guvernului.

A nu se uită că insula suportă cel mai vechi blocus economic din lume, în vigoare din 1962. După «paranteza Obama», blocusul a devenit și mai sever sub administrația Donald Trump, care a înscris Cuba pe lista țărilor ce susțin terorismul. Aceasta a antrenat interzicerea transferurilor de devize provenind din Statele Unite, de la rude și prieteni, aceasta fiind a doua sursă de venituri pentru cetățeni ai insulei.

Represiuni și acuzații

Guvernul cubanez s-a declarat gata să apere «cu orice preţ revoluția», în fața unor manifestanți care duminică au ieșit spontan în stradă aproape peste tot în insulă, strigând lozinci împotriva comunismului, a dictaturii. Președintele Miguel Diaz-Canel a acuzat mafia cubano-americană că a pus la cale revolta și a cerut susținătorilor săi politici, «revoluționarii», să dea replica «provocatorilor» din stradă. Președintele Cubei a acuzat – la posturile de televiziune – Statele Unite că vor să provoace tulburări sociale în insulă și o «schimbare de regim» prin asfixierea economică a Cubei.

Rusia, prin vocea Ministerului de Externe, a pus în gardă luni împotriva «oricărei ingerințe externe» în actuala criză ce tulbură Cuba.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW