Ziua de 21 mai în istorie

21 mai 1471 – S-a născut Albrecht Dürer, gravor şi pictor renascentist german. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani şi olandezi de mai târziu. Cu cele circa 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărâtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare. Personalitate multilaterală a epocii, s-a ocupat nu numai de artele grafice, ci și de matematică, mecanică şi literatură.

foto: galeriaportretelor.ro

21 mai 1906 – S-a născut Profira Sadoveanu, prozatoare şi poetă, fiica lui Mihail Sadoveanu. Debutează publicistic în „Universul literar și artistic” cu reportaje, folosind pseudonimul Valer Donea, și editorial cu romanul Mormolocul în anul 1933. A mai publicat un volum de interviuri (Domniile lor domnii și doamnele, 1937/Stele și luceferi, 1969), memorialistică, cărți de evocare a tatălui său (Viața lui Mihail Sadoveanu, 1957/Ostrovul zimbrului, 1966; În umbra stejarului, 1955 ș.a.), poeme în proză (Ploi și ninsori, 1940), poezie (Somnul Pietrei, 1971), cărți de versuri pentru copii (Balaurul alb, 1955; Ochelarii bunicii, 1969) sau traduceri (Anton Pavlovici Cehov, Honoré de Balzac etc.).

foto: radioresita.ro

21 mai 1932 – S-a născut prozatoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu. Ileana Vulpescu scrie proză și teatru, traduce din literaturile engleză, franceză și spaniolă, și semnează versiuni în limba franceză din literatura modernă și contemporană românească. Din anul 1972, Ileana Vulpescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Cel mai cunoscut roman al său este Arta conversației, care a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele sale au fost traduse în slovacă („Rămas-bun casei părintești”), maghiară („Arta conversației”), italiană („Sărută pământul acesta”) și franceză („Arta conversației”).

foto: jurnaluldedrajna.ro

21 mai 1991 – A murit Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor şi scriitor („Hesperus”, „Pergamentul diafan”, „Eros şi magie în Renaştere”) Ioan Petru Culianu a fost un istoric al religiilor, scriitor şi eseist de origine română. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Chicago Divinity School. Discipol și apropiat al lui Mircea Eliade. A fost asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în clădirea Universităţii din Chicago, după ce primise cartea verde și urma să fie angajat ca profesor asociat la Divinity School.

Surse: calendar.eclub.ro, ro.wikipedia.org

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW