Potrivit cercetătorilor americani de la Middlebury Institute, în perioada iunie-august anul acesta, prin satelit au fost identificate noi lucrări de extindere lângă baza de la Yeongjeo-dong, pentru rachete cu rază lungă de acțiune. Presa din ultimele săptămâni a tot anunțat că Donald Trump și președintele sud-coreean Moon Jae-in pregătesc noi întâlniri cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Ultimele evenimente par însă să complice negocierile în acest scop.
Analizând cu mare atenție noile imagini obținute prin satelit, cercetătorii americani de la Middlebury Institute au identificat în cursul verii trecute derularea unor lucrări lângă baza de la Yeongjeo-dong, situată într-o zonă muntoasă din nordul peninsulei coreene, în apropiere de frontiera cu China. Imaginile obținute, se arată în raportul întocmit de institutul mai sus amintit – citat de CNN – arată că baza este activă și că Pyongyangul a extins considerabil un site situat în imediata apropiere, practic vecin cu baza deja existentă, un loc unde ar urma să fie amplasate rachete. Specialiștii americani nu pot spune deocamdată dacă cele două situri fac parte din aceeași bază militară sau dacă sunt destinate să opereze independent. Sunt însă convinși – reiese din raportul mai sus menționat – că dezvoltările de la Yeongjeo-dong pot fi utilizate de către armata nord-coreeană pentru amplasarea de rachete balistice echipate cu ogive nucleare capabile să atingă teritoriul Statelor Unite.
Se poate vorbi de o destindere?
Noile informații furnizate de cercetătorii de la Middlebury Institute, spune corespondentul la Tokio al ziarului «Les Echos», riscă să complice și mai mult negocierile între Washington și Pyongyang. Deși ambele părți spun că vor o calmare a tensiunilor în peninsula coreeană, deși au propus – este adevărat, în termeni vagi – denuclearizarea peninsulei, ele nu au reușit să ajungă la acțiuni concrete vizând realizarea de progrese către atingerea acestui obiectiv. Statele Unite reclamă în continuare o denuclearizare totală a arsenalului nord-coreean, în timp ce regimul de laPyongyang dorește (dacă dorește cu adevărat – n.n.) un proces gradual, de-a lungul mai multor ani și condiționat de «importante concesii» din partea Statelor Unite. Ne amintim că, după ce deja începuse dezmembrarea a două situri militare, regimul nord-coreean, care nu a promis niciodată abandonarea rachetelor balistice, a cerut ridicarea unei părți din sancțiunile economice și financiare instituite împotriva sa de către americani și aliații lor. O cerință refuzată de Casa Albă în acest moment. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, continuă însă să acționeze pe mai multe fronturi diplomatice pentru relansarea dialogului americano-nord-coreean. El speră în continuare să-l primească pe Kim Jong-un, în următoarele săptămâni, la Seul, în scopul pregătirii celui de-al doilea summit Donald Trump- Kim Jong-un. Și Donald Trump, la rândul său, a anunțat că intenționează să-l întâlnească din nou pe liderul de la Pyongyang, în ianuarie sau februarie 2019.