A început Târgul Gaudeamus! Ediţia cu numărul 25 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, are loc în perioada 14– 18 noiembrie 2018, în Pavilionul Central Romexpo, şi stă sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România, 25 de ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, potrivit site-ului oficial al Târgului.
Preşedintele de onoare al ediţiei va fi acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine.
Ca de obicei la această prestigioasă manifestare, marile edituri vin cu oferte extrem de generoase.
Editura RAO anunţă peste 1.300 de titluri, printre care şi ultimele noutăţi, Editura Polirom, circa 1.500 de titluri, cu reducere, Humanitas şi Humanitas Fiction, peste 1.000 de titluri. Desigur, în An Centenar, un spaţiu important este alocat prozatorilor autohtoni (de exemplu, Humanitas va lansa mâine, de la 16.30, antologia ”16 prozatori de azi”, iar un nume care poate fi întâlnit în oferta Polirom este cel al cunoscutei prozatoare Gabriela Adameşteanu), dar nu lipsesc nici autorii străini, în genuri de la beletristică până la cărţi de dezvoltare personală şi psihologie. Programul complet al evenimentelor se găseşte pe site-ul gaudeamus.ro.
Ediţia a 25-a a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură va fi deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 20.00, cum se arată într-un material Mediafax.
Dacă m-aţi întreba care sunt aşteptările mele personale legate de acest târg de carte, aş spune: da, mă aştept să revitalizeze interesul publicului român pentru lectură (interes care există, fireşte, dar de multe ori intră în amorţire), având în vedere amploarea evenimentului şi varietatea titlurilor prezentate. Şi da, mă aştept să reunească intelectualii de pretutindeni, fiind un spaţiu aprioric rezervat acestora şi dezbaterilor pe teme literare. Şi încă: mă aştept să fie un succes şi pentru edituri, deşi asta numai statistica o poate confirma.
Însă, chiar dacă trebuie încurajat ”consumul” de carte, din genurile cele mai diverse, personal nu mizez pe un anumit tip de best-seller-uri, nu aş dori să dau nume, pentru a nu face antireclamă, însă consider că literatura de calitate are un standard al trăirii, al emoţiei, şi nu unul al ceea ce se numeşte colocvial ”priză la public”. Există multe astfel de lucrări cu succes de casă care sunt lipsite de o valoare literară autentică.
Aş putea spune şi ce carte aştept cel mai mult: nu ştiu sigur dacă va fi promovată în cadrul Târgului, cunosc doar că era disponibilă la precomandă la Humanitas, cu livrare din 13 noiembrie. Este vorba de cartea lui Gabriel Liiceanu, ”Aşteptând o altă omenire”.
Nu pentru că este directorul editurii, sunt convins că asta poate suscita şi controverse. Este vorba de tema cărţii: aşa cum se întreabă autorul, ”Suntem doar o verigă către „ceva mai bun și mai înalt“? Va ieși vreodată din noi, ca dintr-o uriașă crisalidă, „omul cu adevărat uman“? Sau poate că ar trebui să ne împăcăm cu gândul că nu vom arăta niciodată mai bine decât ne-a creat bunul Dumnezeu?”.
Credeţi-mă că aştept de-o viaţă (şi, evident, nu sunt singurul) răspunsurile la aceste întrebări. Pentru că am curajul să afirm că omenirea actuală este una ratată. Iar viziunea unui filosof de marcă asupra acestor teme nu poate fi decât una interesantă.
Şi mai sper că fiecare gen îşi va primi răsplata sa: de exemplu, literatura de anticipaţie, în măsura în care va fi prezentă, cred că merită o atenţie aparte, având în vedere calitatea şi numărul de fani constanţi.
Stimate domnule Mihai Gandu
Intentionam sa vizitez Targul de carte GAUDEAMUS 2018 si articolul dumneavoastra mi-a dat un imbold. Asa ca am vizitat astazi Targul de carte GAUDEAMUS 2018 si am fost placut impresionata de nivelul ridicat de prezentare a cartilor si de numarul mare de vizitatori de varste foarte diferite: copii mici, adolescenti, tineri, maturi si oameni batrani. Standul HUMANITAS este foarte bine dotat, de la care mi-am si cumparat doua carti. Am ramas placut surprinsa la un stand de CD-uri, sa gasesc muzica lui Vladimir Cosma. Mi-am cumparat patru CD-uri, la un pret foarte rezonabil. La Paris, la FNAC am gasit doar unul. Am facut multe poze pe care le voi pune pe INTERNET via Wikipedia.
Cu stima, Britchi Iulia Mirela