Preşedintele Chinei, Xi Jinping şi președintele Tajikistanului, Emomali Rahmond, au transmis marți un mesaj de felicitare cu prilejul împlinirii a30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
În mesajul său, Xi Jinping a arătat că relaţiile dintre China şi Tajikistan au atins cel mai ridicat nivel din istorie, ambele părţi construind o comunitate de dezvoltare şi una de securitate, devenind un model de urmat pentru construcţia unei comunităţi umane cu destin comun. Încrederea strategică reciprocă a fost aprofundată. Cele două ţări s-au sprijinit reciproc cu fermitate în problemele majore care au vizat interesele-nucleu precum cooperarea bilaterală și construcţia calitativă a inițiativei „O centură, un drum”.
Xi a arătat că acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor China-Tadjikistan, dorind să depună eforturi, alături de preşedintele Rahmond, pentru promovarea dezvoltării relaţiilor de parteneriat strategic și pentru realizarea de beneficii pentru ambele ţări.
La rândul său, Emomali Rahmond a arătat că, în momentul de faţă, prietenia şi cooperarea reciproc-avantajoasă China-Tadjikistan se dezvoltă continuu, la nivelul relaţiilor de parteneriat strategic cuprinzător, acumulând multe experienţe noi. Relaţiile bilaterale sunt reciproc-avantajoase, bazate pe bună vecinătate, respect reciproc şi încredere iar Tadjikistanul este mulţumit de situaţia actuală a relaţiilor cu China.
Articol realizat de Radio China International și CCTV
Ce frumos!
Spre stiinta cititorilor, China a ridicat pretentii teritoriale la adresa Tadjikistanului, dupa obtinerea independentei acestuia (desfiintarea URSS).
Tadjikistanul a cedat in 2 randuri teritorii de circa 1500 km patrati in favoarea Chinei.
Culmea tupeului, un istoric chinez pe nume Cho Yao Lu a publicat in mod repetat, in anul 2020, articole privind noi pretentii teritoriale chineze la adresa Tadjikistanului.
P.S.
China a mai ridicat pretentii teritoriale si fata de alte foste republici sovietice.