Împrumuturile de la instituțiile financiare nebancare (IFN), atunci când sunt utilizate strategic, pot servi drept catalizatori pentru libertatea financiară și dezvoltarea personală. Fie că este vorba de a urma studii superioare sau a urma cursuri de specializare pentru a face un pas important în viața profesională sau pentru a începe o afacere, fie că este vorba de acoperi cheltuieli neprevăzute și urgente, împrumuturile folosite inteligent oferă persoanelor fizice oportunități de a-și debloca potențialul de creștere personală.
Dar, în România, IFN-urile sunt adesea înconjurate de diverse mituri și idei preconcepute. Aceste percepții greșite pot afecta încrederea consumatorilor și pot crea confuzie cu privire la rolul și funcționarea IFN-urilor. Este important să clarificăm aceste mituri și să oferim o perspectivă mai obiectivă și, de aceea, am apelat la dl. Florin Mieilă, Marketing Manager CreditFix.ro pentru a afla câteva informații corecte direct de la sursă.
De la bun început, trebuie precizat că IFN-urile au același rol în societate ca și băncile, singura diferență fiind aceea că obținerea unor credite urgente este cu mult mai simplă decât în cazul instituțiilor bancare clasice atât din punctul de vedere al rapidității obținerii sumelor de bani necesare, cât și în privința necesarului de documente pentru acordarea creditelor.
- Mit: IFN-urile practică dobânzi exorbitante
Realitatea: Chiar dacă unele IFN-uri pot aplica dobânzi mai mari decât băncile tradiționale, aceasta se datorează adesea faptului că IFN-urile asigură acces la finanțare rapidă și flexibilă pentru persoanele care, de multe ori, nu se califică sau nu au timpul necesar pentru a îndeplini cerințele pentru credite bancare tradiționale.
După cum a declarat reprezentantul CreditFix, Florin Mieilă, ”primul mit despre IFN-uri este vestită eticheta de «cămătari cu acte». Percepţia este dată de diferenţa de cost între un credit oferit de bănci și cel oferit de IFN-uri. Trebuie clarificat că modul în care se finanţează o instituție nebancară precum și sursele de venit sunt total diferite de cele ale instituțiilor bancare. Instituțiile nebancare sunt finanţate din banii acționarilor, ele nu pot atrage depozite de la populație sau companii. De asemenea, veniturile IFN-urilor provin strict din dobânzile încasate. Instituțiile bancare au şi alte surse de venit, cum ar fi comisioane la tranzacții, comisioane de administrare conturi curente, comisioane la retrageri, venituri din schimbul valutar, etc. Nu în ultimul rând, riscurile asumate de IFN-uri sunt mai mari și de aici nevoia unor dobânzi mai mari.”
- Mit: IFN-urile utilizează tactici agresive de colectare a datoriilor
Realitatea: În mod similar băncilor și altor instituții financiare, IFN-urile au dreptul de a recupera datoriile neachitate. Cu toate acestea, ele sunt supuse legilor și reglementărilor privind colectarea datoriilor și trebuie să respecte standardele etice și juridice. IFN-urile nu au voie să recurgă la amenințări sau hărțuire pentru recuperarea datoriilor. ”Atât băncile cât şi IFN-urile au obligaţia respectării legislaţiei şi lucrează după aceleaşi regulamente, având proceduri de colectare asemănătoare”, a mai subliniat Florin Mieilă, reprezentantul CreditFix.
- Mit: IFN-urile sunt nesigure și necredibile
Realitatea: Această afirmație generalizată nu este adevărată. În România, IFN-urile sunt reglementate de Banca Națională a României și supravegheate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Aceste organizații de reglementare impun standarde și reguli stricte pentru a asigura siguranța și protecția clienților. Desigur, este important să alegeți IFN-uri licențiate și cu reputație bună, verificându-le în prealabil în Registrul General al IFN-urilor.
- Mit: De la un IFN poate obține credit oricine își dorește
Realitatea: Această afirmație despre IFN-uri este contrazisă chiar de reprezentantul CreditFix, dl. Florin Mieilă care ne-a mai declarat că: ”nu în ultimul rând, există mitul ca un IFN poate credita pe oricine dacă doreşte acest lucru. Instituţiile financiare nebancare sunt obligate să respecte regulamentele Băncii Naţionale şi nu pot acorda credite persoanelor fără venituri recurente stabile. De asemenea, au obligaţia de a analiza corect gradul de îndatorare al solicitantului şi capacitatea sa de a achita creditul solicitat.”
În concluzie, IFN-urile reprezintă o parte importantă a sistemului financiar din România și pot oferi soluții de finanțare flexibile și rapide pentru clienți. Este esențial să abordăm IFN-urile cu o atitudine informată și să evaluăm în mod critic produsele și serviciile oferite, citind și înțelegând cu atenție termenii și condițiile contractuale înainte de a încheia o tranzacție.