Indiferent dacă este prima experiență de închiriere sau ultima, găsirea unui apartament perfect care să se potrivească atât stilului tău de viață, cât și bugetului nu va fi ușor. Înainte de a semna contractul de închiriere, ține cont de aceste 7 considerente foarte importante în timpul alegerii unui apartament.
1. Prețul
În primul rând, îți poți permite în mod rezonabil să trăiești aici? Înainte de a lua în considerare serios un apartament, trebuie să îți iei în considerare serios bugetul. Efectuează un pic de cercetare online pentru a obține o idee despre tarifele tipice de închiriere din cartier. Dacă ești dispus să plătești un preț ridicat pentru o anumită locație, atunci va trebui să găsești alte modalități de reducere a cheltuielilor. Sau poate fi necesar să găsești coleg de locuință pentru a te ajuta să acoperi costurile. De asemenea, reține că, dacă chiria unui apartament este neobișnuit de mică (rarisim) în comparație cu alte închirieri din zonă, atunci acesta ar putea fi un steag roșu mare.
2. Calitatea
Nu avea încredere în acele poze frumoase pe care le vezi online. Înainte de a închiria un apartament, ar trebui să aranjezi să vezi locul personal. Reține că problemele cosmetice, cum ar fi jaluzele rupte sau zgârieturile pe perete, pot fi rezolvate – posibil de către proprietarul dumneavoastră. Dar problemele mai profunde pot fi un indiciu că apartamentul nu a fost îngrijit corespunzător. Pe măsură ce parcurgi apartamentul, caută probleme de sănătate și siguranță, cum ar fi probleme cu gândaci, rozătoare, baterii cu scurgeri, deteriorări ale apei, azbest, filtre de aer murdare, mucegai, sisteme de încălzire și aer condiționat, rugină, ferestre sparte și probleme electrice.
3. Proprietarul
Proprietarul apartamentului tău poate influența pozitiv sau negativ experiența de închiriere. Dacă ai un proprietar rău – unul cu o etică proastă sau o lipsă de granițe – poți ajunge într-un coșmar al închirierii (sau mai rău – o sală de judecată). Pentru a preveni acest lucru, încearcă să te întâlnești cu proprietarul sau (cel puțin) să discuți cu el la telefon. Dacă te muți deja într-un apartament cu colegi, asigură-te că îi întrebi despre experiența lor generală cu proprietarul lor.
4. Costurile utilităților
Nu uita de costurile cu utilitățile! În plus față de chiria lunară, cel mai probabil va trebui să plătești pentru diverse utilități pe tot parcursul timpului în care locuiești acolo. Aceste utilități includ apă, gaz, aer condiționat, canalizare, gunoi și electricitate – printre altele. Închirierea ta ar trebui să stabilească în mod clar de care utilități sunteți responsabil pentru plată. Unele utilități pot fi incluse în chirie. Dacă ai întrebări despre cine plătește pentru ce, asigură-te că verificați din nou cu proprietarul înainte de a semna contractul de închiriere.
5. Facilitățile
Atunci când alegi un apartament de închiriat, asigură-te că iei în considerare facilitățile zonei. Dacă închiriezi într-o clădire de apartamente, va trebui să te asiguri că facilitățile se potrivesc stilului tău de viață. Exemplele includ: ai nevoie de un portar sau de securitate suplimentară? Ai nevoie de lift? Există o sală de gimnastică accesibilă în apropiere? Apartamentul are mașină de spălat vase? Există mașină de spălat și uscător în clădirea de apartamente? Cum este naveta? Proprietarul ți-a asigurat parcare? Există vreo spălătorie în apropiere? Există restaurante sau magazine în cartier? Șansele sunt ca, dacă ai un buget restrâns, să trebuiască să faci câteva compromisuri, cum ar fi mersul la o spălătorie sau suportarea unei deplasări mai lungi. Indiferent de compromis, asigură-te că poți trăi cu situația, înainte de a semna un contract de închiriere.
6. Contractul de închiriere în sine
Deși este important să te uiți la lucrurile din tot apartamentul, este, de asemenea, o idee bună să inspectezi hârtia pe care o semnezi înainte să primești apartamentul. Contractul de închiriere conține toate informațiile privind acordul și ceea ce se așteaptă de la tine. Citește acest lucru din față în spate și expune orice îngrijorare pe care o ai înainte de a o semna. Mulți oameni au fost surprinși să afle ceva anume mai târziu, pe când era în contractul lor de închiriere de la bun început.
Exemplele pot include politica proprietarului privind subînchirierea. Majoritatea contractelor de închiriere necesită consimțământul proprietarului pentru subînchiriere. Deci, dacă intenționezi să închiriezi un apartament pe care îl poți subînchiria în lunile în care vei fi plecat în timpul verii, îți recomand să verifici acest lucru cu proprietarul înainte de a semna contractul de închiriere. Dar, înainte de a semna un contract de închiriere care să conțină avantajele de mai sus, recomand cu tărie apelarea la un consultant de management rezidențial, pentru a te asigura în primul rând că semnezi a) un contract de închiriere standard, fără surprize și b) legitim. Există soluții integrate de property management rezidențial care îți vor satisface pe deplin așteptările și cerințele tale.
7. Vecinii
Nu în ultimul rând ia în considerare cu atenție potențialii vecini. Dacă întâlnești potențiali colegi de locuință, întreabă-i despre experiența lor cu vecinii. Dacă colegii încep să se plângă de diferiți vecini, sugestia mea este ”fugi”. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu vecinii lipsiți de respect sau care îți fac greutăți.
Nu lăsa ca dorința de a găsi un apartament de închiriat să ducă la o decizie proastă. Nu este nimic mai rău decât să fii închis într-un contract de închiriere pe o anumită perioadă și să fii supus unor condiții nefavorabile. Cu cât știi mai multe despre acest proces, cu atât devine mai ușor.