9 mai, Ziua Europei, marcată anul acesta printr-o importantă Conferință privind viitorul continentului

În fiecare an, la 9 mai, de Ziua Europei sunt celebrate pacea și unitatea în Europa. Este data aniversară a „Declarației Schuman”. În această zi din 1950, Robert Schuman, pe atunci ministru francez al Afacerilor Externe, propunea – într-un discurs istoric pronunțat la Paris – o nouă formă de cooperare politică și economică în Europa care să facă imposibil vreun război între națiunile acestui continent. Ambiția sa era atunci crearea unei instituții europene care să reunească și să gestioneze producția de cărbune și oțel a continentului. Un tratat care să stabilească un astfel de organism a și fost semnat în mai puțin de un an mai târziu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată drept actul de naștere a ceea ce azi avem Uniunea Europeană.
De Ziua Europei, instituțiile Uniunii Europene își deschid porțile pentru public la Bruxelles și Strasbourg. Birourile locale ale Uniunii din Europa și în lume au organizat o multitudine de activități și manifestări, limitate de data aceasta de pandemia de coronavirus, așa cum s-a întâmplat și în România.
Anul acesta, Ziua Europei a fost celebrată la Strasbourg printr-o Conferință consacrată viitorului continentului nostru. Conceptul Conferinței privind viitorul Europei a fost oficializat la 10 martie 2021. Este un concept mult iubit de președintele Franței, Emmanuel Macron, adeptul fervent al ideii adaptării Uniunii Europene la vremurile cele mai recente, prin contribuția directă a cetățenilor țărilor membre, nu doar a elitelor, la configurarea unei noi Uniuni Europene. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Europei au invitat cetățenii celor 27 state membre să participe la această acțiune cu o mare încărcătură politică, economică, specială în condițiile actuale ale crizei sanitare cu efecte devastatoare asupra Europei și a întregii planete.
Această conferință este doar începutul operațiunii și își încheie practic lucrările în primăvara următoare. Este un termen dorit de președintele Macron, întrucât Franța, inițiatoarea ideii unei astfel de conferințe, preia la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului European, în plină campanie prezidențială a Franței.
Programul conferinței s-a derulat duminică după-amiază și a inclus un discurs de bun venit rostit de președintele Emmanuel Macron, discursuri ale președintelui PE, David Sassoli, al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al prim-ministrului portughez Antonio Costa (a cărui țară asigură în prezent președinția semestrială a UE), toți reprezentând instituțiile UE, precum și scurte intervenții ale copreședinților Comitetului executiv al Conferinței. Au fost prevăzute contribuții din partea cetățenilor și a societății civile prin intermediul conexiunii video, intervenții muzicale ale violonistului francez Renaud Capuçon și ale Cvartetului Karski, precum și conexiuni video cu evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei în toate statele membre.
27 de studenți Erasmus din toate statele membre au fost prezenți în hemiciclul Parlamentului, iar aproximativ 300 de cetățeni invitați să participe de la distanță au fost prezenți prin intermediul unor ecrane TV de mari dimensiuni.
Miniștrii afacerilor europene și alți invitați VIP au asistat, de asemenea, de la distanță.
Dezbateri ample vor fi organizate în perioada următoare în statele membre ale UE, prilej cu care orice cetățean european poate propune idei vizând reinventarea politică, economică și culturală într-o lume în transformare pe o platformă numerică (futureu.europa.eu) pusă deja online începând din 19 aprilie.

Prilej pentru a determina readucerea sesiunilor plenare ale PE la Strasbourg

„Uniunea Europeană revine la Strasbourg!”- scria sâmbătă cu litere mari presa strasbourgheză în materialele anunțând marele eveniment de Ziua Europei din capitala alsaciană, stabilită prin tratatele europene drept sediul uneia din instituțiile europene, Parlamentul European. Președintele Emmanuel Macron a avut în agenda sa strasbourgheză o întâlnire separată cu David Sassoli, președintele PE, consacrată readucerii obligatorii și imediate a sesiunilor plenare ale PE la Strasbourg. În interviuri de presă acordate înaintea conferinței, președintele Macron a insistat asupra rolului Strasbourgului ca sediu nu doar al Parlamentului European, ci și pentru alte instituţii europene, inclusiv Consiliul Europei, CEDO ş.a. Bruxellesul, sublinia domnia sa într-un interviu acordat ziarului de mare tiraj „Dernieres Nouvelles d’Alsace”, este sediul birourilor Uniunii Europene, dar la Strasbourg „sunt sufletul și inima Europei… Acolo sunt gândite și apărate valorile europene”.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW