Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, se află în vizită oficială în China, miercuri fiind primit de președintele Xi Jinping, alături de care a purtat discuții și a semnat parteneriatul strategic China-Palestina.
China consideră că soluția corectă la problema Palestinei constă în stabilirea unui stat independent al Palestinei cu suveranitate deplină bazată pe granițele din 1967 și cu capitala în Ierusalimul de Est.
Contextul istoric al acestei afirmații este că, în al treilea război din Orientul Mijlociu, izbucnit în 1967, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Cisiordania și alte teritorii, iar Consiliul de Securitate al ONU a adoptat două rezoluții care cer Israelului să returneze teritoriile palestiniene ocupate în 1967. Cu toate acestea, Israel nu a returnat integral teritoriile, continuând să își extindă așezările în Cisiordania.
În 2020, administrația Trump a lansat așa-numitul „Acord al Secolului” în Orientul Mijlociu, favorizând Israelul în problemele majore din regiune, acțiuni respinse ferm de partea palestiniană.
Potrivit unui sondaj publicat de Arabian News din Arabia Saudită, 80% dintre respondenți susțin rolul Chinei în discuțiile de pace dintre Palestina și Israel, după ce Beijingul a promovat cu succes reluarea relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran.
În 2022, China și Palestina au semnat un memorandum de înțelegere economică. Volumul comerțului bilateral dintre China și Palestina a atins 158 milioane USD, în creștere cu 23,2% de la an, la an.
Autoritățile de la Beijing speră ca Palestina și Israelul să analizeze cu atenție propunerile Chinei, că vor da dovadă de curaj politic, vor lua măsuri pentru reluarea discuțiilor de pace și vor menține pacea și stabilitatea regională.