Raportul din aceasta toamnă al Fondului Monetar Internațional (FMI) este urmărit cu mare interes de analiști financiari, de decidenți din economie și politică, de companii, in incercarea de a intui viitorul economiei mondiale.
In opinia directorului Departamentului pietelor monetare si de capitaluri al FMI, Tobias Adrian, se impune adoptarea de masuri vizand intarirea sistemului financiar international , dat fiind ca, la zece ani de la prabusirea gigantului Lehman Brothers, exista noi riscuri legate indeosebi de indatorarea globala ce pune in pericol echilibrul acestui sistem.
In raportul din acest an referitor la satabilitatea financiaran, Fondul Monetar International (FMI) a facut un bilant pozitiv al reformelor deja intreprinse in ultimii zece ani pentru consolidarea sistemului financiar mondial. Bancile sunt acum mai solide, cantitatea si calitatea capitalului lor au crescut considerabil, testele de rezistenta a bancilor in cazul unei destabilizari a pietelor au fost pozitive, un mare numar de activitati financiare responsabile pentru criza din 2008 s-au redus sau au fost transformate in instrumente de piata mai sigure.Totul ar putea sa para minunat daca noi nori negri nu s-ar fi ivit in ultimele luni la orizont, subliniaza Tobias Adrian. « Vulnerabilitatea continua sa se acumuleze si noul sistem financiar se afla din nou in fata unor provocari…Sunt necesare masuri suplimentare pentru intarirea rezistentei la o noua criza financiara », a avertizat oficialul FMI.
Ingrijorare legata de cresterea indatorarii globale
FMI este ingrijorat- in raportul sau- de cresterea indatorarii la nivel global. . Cresterea economica s-a relansat, dar ea da semne de recadere. Ea a fost sutinuta prin contractarea a noi datorii, al caror cost a crescut. Ceea ce preocupa este faptul ca datoria totala a sectorului nefinanciar(companii, cetateni) a crescut intr-un ritm mult mai rapid decat rata cresterii economice. In tarile al caror sector bancar este cel mai dezvoltat, indatorarea intreprinderilor nefinanciare a progresat mult, ajungand la 167 000 miliarde de dolari, respectiv peste 250% din PIB-ul acestor tari, fata de 210% in 2008.
Neliniste privind tarile emergente
In Statele Unite, spune raportul FMI, relansarea bugetara va duce la o explozie a datoriei publice, déjà considerabile. Zona euro sufera, de asemenea, din cauza datoriei publice ridicate, exceptie facand Germania. Pentru tarile emergente, datoriile externe au crescut mult mai rapid decat exporturile lor. Rezultatul : tarile unde datoria externa este mult prea mare in raport cu exporturile reprezinta in acest moment 40% din PIB-ul global al tarilor emergente(cu exceptia Chinei). FMI se teme, pe acest fond, de o fuga a capitalurilor. Cu atat mai mult cu cat aceste economii emergente sunt vulnerabile la normalizarea politicii monetare a tarilor industrializate.In conditiile cresterii dobanzilor americane si ale intaririi dolarului american,ale intensificarii tensiunilor comerciale, un numar de economii de piata emergente au cunoscut o inversare a fluxului de investitii, releva raportul FMI. Fluxul de capitaluri ale nerezidentilor catre pietele emergente s-a diminuat sensibil in ultimul trimestru. Raportul FMI constat ca la inceputul acestui an s-u inregistratdéjà ieisiri de capitaluri de circa 35 miliarde de dolari. Asa incat, releva FMI, nu este exclusa o destabilizare de anvergura.
FMI a redus pe toată linia prognozele de creștere pentru anul acesta sau pentru anul viitor. Sau a păstrat prognozele la nivelul din primăvară. Este cazul pentru toate marile economii sau blocuri economice ale lumii: Statele Unite, China, zona euro sau economiile emergente. Încetinirea creșterii spune FMI, nu poate fi trecută cu vederea. Este, in opinia analistilor economici, dovada că ne aflăm în fața schimbării ciclurilor economice… se face o trecere de la creșterea economică solidă la niveluri mai mici sau chiar către recesiune.
FMI a redus pe toată linia prognozele de creștere pentru anul acesta sau pentru anul viitor. Sau a păstrat prognozele la nivelul din primăvară. Este cazul pentru toate marile economii sau blocuri economice ale lumii: Statele Unite, China, zona euro sau economiile emergente. Încetinirea creșterii nu trebuie să panicheze, spun analisti specializati in prognozele FMI, dar nici nu poate fi trecută cu vederea. Este, spun ei, dovada că ne aflăm în fața schimbării ciclurilor economice… se face o trecere de la creșterea economică solidă la niveluri mai mici sau chiar către recesiune.