Volodimir Zelenski la Washington, pentru a-i cere sprijin lui Joe Biden

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sosit miercuri în vizită la Washington, a fost primit în aceeași zi la Casa Albă. Presa americană nu a uitat că vizita președintelui ucrainean are loc exact la doi ani de la faimoasa convorbire telefonică inițiată de Donald Trump cu președintele ucrainean care a condus la prima punere sub acuzare a fostului președinte american. Donald Trump – ne amintim – a condiționat atunci un ajutor militar din partea Statelor Unite de declanșarea unei anchete inițiate de justiția ucraineană privindu-l pe candidatul la prezidențiale Joe Biden, actualmente președintele Americii.

Surse de la Casa Albă au declarat că președintele Biden a reafirmat, în cadrul întâlnirii de miercuri, parteneriatul Statelor Unite cu Ucraina. A reafirmat de asemenea promisiunea făcută lui Volodimir Zelenski de a sprijini Ucraina în fața Rusiei. Potrivit unor surse informate, președintele Biden a rămas însă ”evaziv” în privința delicatei chestiuni a accesului acestei țări la NATO. ”Acum, când sărbătorim a 30-a aniversare a independenței Ucrainei, parteneriatul între cele două națiuni ale noastre s-a întărit și va continua să se întărească”…”Statele Unite rămân ferm angajate în favoarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în fața agresiunii Rusiei”, a declarat președintele american la finele întâlnirii cu Zelenski.

Gazoductul Nord Stream 2

Volodimir Zelenski a venit la Washington cu gândul să discute ”multe probleme”, dar prioritare au fost cele privind securitatea Ucrainei în fața separatiștilor susținuți de Rusia și, apoi, dosarul energetic. Așa cum se știe, Kievul nu a agreat niciodată faptul că președintele american ridică sancțiunile contra proiectului de gazoduct Nord Stream 2. Această conductă submarină, aflată deja pe punctul de a fi terminată, va priva Ucraina de cel puțin 1,5 miliarde de dolari pe an contra tranzitului actual al gazelor naturale rusești pe teritoriul ucrainean. Joe Biden consideră însă că acest proiect este într-un stadiu de realizare de la care nu mai poate fi stopat. Apoi, Ucraina a obținut din partea Germaniei un angajament de susținere a securității energetice, ceea ce, însă, spun surse de la Kiev, nu i-a oferit Kievului garanții totale.

Anunțuri extraordinare nu au fost făcute în urma acestei vizite, spun comentatori ai presei americane, dar vizita lui Zelenski reprezintă touși o «victorie de prestigiu» pentru președintele ucrainean, el fiind al doilea șef de stat – după Angela Merkel – primit de Joe Biden de la instalarea la Casa Albă. Ucraina a primit – apreciază unii analiști – o atenție mai mare din partea lui Biden decât alte state europene. Volodimir Zelenski nu a obținut un ajutor consistent, dar a primit cel puțin promisiunea de 60 milioane de dolari ajutor militar suplimentar, în special sub forma dispozitivelor anti-char Javelin. Reamintim că, începând din 2014, Statele Unite au oferit forțelor armate ucrainiene ajutor financiar în valoare de 2,5 miliarde de dolari, din care numai în 2021 în valoare de 400 milioane dolari.

Aspirațiile euro –atlantice…

La întâlnirea de miercuri, Joe Biden a evitat abordarea subiectului de mare interes pentru Zelenski – șansele de aderare la NATO, ceea ce apără Ucraina în cazul unei agresiuni ruse. Joe Biden s-a limitat la a declara: ”Noi susținem aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei… Putem continua să susținem Ucraina în realizarea de progrese către reformele sale democratice și orientarea sa spre integrarea completă în Europa». Purtătoarea de cuvânt a președintelui Biden, Jen Psaki, a declarat presei că Statele Unite doresc ca ușa NATO să rămână deschisă candidaților, dar atunci când sunt pregătiți și în măsură să îndeplinească criteriile cerute. Ucraina mai are de depășit unele etape… eforturi pentru reforme juridice, modernizarea sectorului apărării și stimularea creșterii economice”. S-a aflat că președintele Biden i-a cerut lui Zelenski ”să atace de asemenea corupția”. De ce? Ceea ce s-a petrecut în Afganistan, spun analiști politici nu doar americani, îl vor determina pe Joe Biden să fie ”mai atent în privința probităţii și guvernării administrațiilor pe care le susține”.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW