Luni, în a 19-a zi a războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei, chiar dacă urma să aibă loc, în regim de videoconferință, o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene, bombardamente parcă și mai violente ca în alte zile s-au abătut, concomitent, asupra mai multor orașe din Ucraina.
La Harkov, relata un expert militar citat de corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, nu a mai rămas decât un maldăr de moloz. La Mariupol, pe care nu reușesc să-l captureze, trupele ruse mențin asediul, lăsând populația în condiții umanitare de nesuportat: fără alimente, apă, medicamente, îngrijiri medicale și în permanenţă sub bombardamente. Un convoi umanitar pornit din Mariupol a fost nevoit, din cauza atacurilor rușilor, să se întoarcă din drum. Amploarea dramei pe care o trăiesc locuitorii orașului Mariupol este demonstrată de cifra morților – 2.100 civili uciși de la declanșarea ofensivei ruse pentru ocuparea acestui punct strategic important. Duminică, în sudul Ucrainei, la Mikolaev bombardamentele ruse au ucis alți aproximativ 11 locuitori, bilanțul final nefiind încă definitivat luni dimineață.
Bombardamente în valuri au avut loc în ultimele ore și în alte orașe din zona de est, nord și sud a Ucrainei, dar mai ales asupra Kievului, după ce duminică dimineață atacaseră inclusiv o baza militară ucraineană situată la doar 25 km de frontiera Ucrainei cu Polonia, deci cu spațiul NATO.
Luni dimineață, în Kiev, tirurile artileriei ruse au distrus un imobil rezidențial unde în afara marilor pagube produse unei clădiri fără vreo importanţă strategică, a provocat pierderi în vieți omenești. Și greul abia de acum încolo începe la Kiev, au relevat experți militari și corespondenți de presă de la fața locului, constatând o operațiune amplă a trupelor ruse constând în încercuirea din toate direcțiile a capitalei. În aparițiile sale video, Volodimir Zelenski a lansat apeluri mobilizatoare către trupele ucrainene și voluntarii civili, convins că trupele ruse nu vor reuși să cotropească ”inima” țării. Un consilier al președintelui Zelenski a recunoscut că Kievul este la ora actuală ”un oraș în stare de asediu”. Autoritățile locale au luat măsuri și au cerut populației să-și facă unele provizii pentru traiul zilnic în următoarele două săptămâni.
Un aflux de refugiați fără precedent
În timp ce luptele continuă în toate orașele importante de pe teritoriul Ucrainei, trupele ruse apropiindu-se inclusiv de frontiera cu Polonia, deci cu spațiul NATO, populaţia civilă ucraineană continuă să fugă din fața războiului. Prin Polonia, cei mai mulți vor să ajungă mai ales în Germania, Berlinul confruntându-se cu un și mai mare val de refugiați decât în 2015, sau în Israel, care a trebuit să-și relaxeze criteriile de primire de refugiați. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați, cel puțin 2,7 milioane de ucraineni au fugit deja din țara lor .