A apărut, sub auspiciile Academiei Române, un nou număr al Revistei de ştiinţă şi cultură Limba Română

A apărut, sub auspiciile Academiei Române, nr. 1 (255)/ianuarie-martie 2020 al Revistei de ştiinţă şi cultură ”Limba Română”, editată la Chişinău.

Avându-i ca redactor-şef pe Alexandru Bantoş şi redactor-şef adjunct pe Ana Bantoş, publicaţia, cu un colectiv redacţional aproape în întregime din România, îşi propune să facă o trecere în revistă a mai multor evenimente socio-culturale ce implică Republica Moldova, dar şi România, precum şi să se constituie într-un periplu prin lumea artelor, mai veche sau mai nouă.

Numărul începe cu un editorial (”Gânduri la vreme de restrişte”) pe care personal l-am receptat ca emoţionant al preşedintelui Academiei Române, dl Ioan-Aurel Pop. Veţi găsi în el multe adevăruri şi lucruri la care ar trebui să reflectăm, mai ales în situaţia actuală.

În cuprins veţi avea surpriza plăcută de a întâlni materialul ”Cât va mai dura postcomunismul?” – o analiză a prezenţei reminiscenţelor trecutului în societatea contemporană – al Anei Blandiana, şi ”Rusofoni şi moldofoni”, al fostului candidat la preşedinţie Mircea Druc.

De asemenea, şi o secţiune intitulată ”Dezinformarea, armă a manipulării” – un subiect, din păcate, teribil de actual.

Deşi atinge subiecte de acest gen, revista nu se cantonează în sfera politicului, în cuprins mai putându-se găsi, la rubrica ”Itinerar lexical”, materialul ”Consideraţii onomasiologice privind istoria cuvintelor”, de Anatol Eremia, apoi, la secţiunea ”Critică. Eseu”, două articole foarte interesante dedicate poeţilor Mihai Eminescu (”O istorie a gândirii filosofice eminesciene”, autor: Theodor Codreanu, în fapt, un material despre eminescologie ) şi Ion Barbu (”Ion Barbu – Dan Barbilian, poet, matematician, gânditor auster – articol aparţinându-i lui Mircea Coloşenco), ca şi, în cadrul ”Dialogului artelor”, un foarte sensibil material dedicat lui Ştefan Luchian semnat de Doina Drăguţ (”Ştefan Luchian – Un mare simfonist al culorii”), urmat de ilustraţii ale tablourilor marelui pictor.

Cu un conţinut variat, la standarde ale culturii autentice, Revista ”Limba Română” se constituie într-o prezenţă elevată şi necesară în peisajul publicaţiilor de profil de la noi.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW