Alegerile prezidențiale din Ucraina: Victorie zdrobitoare a actorului de comedie Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a obținut 73,2% din sufragii, arată un sondaj efectuat la ieșirea de la vot. Această victorie zdrobitoare asupra lui Petro Poroşenko echivalează cu saltul Ucrainei în necunoscut, spun cei mai mulți analiști și comentatori politici din Kiev.

Sondajul realizat de consorțiul «Exit Poll Național» îl creditează pe Volodimir Zelenski cu 73,2% din voturi, și cu doar 25,3% pe rivalul său, Petro Poroşenko. Acesta nu a mai așteptat rezultatele finale și duminică seară și-a recunoscut înfrângerea în fața adversarului care l-a devansat categoric încă din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. În vârstă de 41 de ani, Volodimir Zelenski a profitat de nemulțumirea ucrainenilor față de elita politică aflată până acum la putere, coruptă și ineficientă. Se reamintește, în glumă, că Zelenski a fost deja președinte… pe ecran, în serialul televizat intitulat «Servitor al poporului». El a încarnat rolul unui profesor de istorie ajuns în mod subit în fruntea statului. Comentatori politici ucraineni, corespondenți ai presei străine, citând surse informate, vorbesc despre victoria lui Zelenski ca de «o gură de aer proaspăt în viață politică a Ucrainei». Predecesorul său, Petro Poroşenko, are, și el, cu ce se lăuda. El are meritul de a fi apropiat Ucraina de Occident, de a fi redresat armata și de a fi evitat falimentul economic al țării. Dar, adaugă sursele, el a plătit pentru incapacitatea de a fi pus capăt conflictului din Estul țării, soldat cu peste 13.000 de morți, precum și pentru repetatele scandaluri de corupție ce au demonstrat implicarea clasei politice, inclusiv a unor persoane aflate în centrul puterii. Sub mandatul său a avut loc anexarea Crimeei de către Rusia.

Un parcurs electoral surprinzător

În urmă cu câteva săptămâni, victoria lui Zelenski era de neimaginat. Dar, deși novice în politică, el a învins și în al doilea tur de scrutin, urmând să preia președinția țării cu un scor uluitor. «Noi am unit Ucraina», a declarat Zelenski după ce a votat la unul din Birourile electorale din Kiev. El a dezvăluit – în fața alegătorilor și jurnaliștilor adunaţi la biroul respectiv – buletinul său de vot, încălcând astfel secretul votului, ceea ce i-a atras o amendă. Întreaga sa campanie electorală a fost ieşită din comun. El a desfășurat-o în special prin rețelele de socializare, fără apariții în public, la posturi de televiziune, în presă. O singură dezbatere a acceptat cu adversarul său, Petro Poroşenko. De fiecare dată, în toate împrejurările, a pozat în «omul simplu» care vrea «să distrugă sistemul» – reproducând de fapt imaginea profesorului de istorie simpatic, ales președinte, din serialul televizat avându-l pe Zelenski drept actor principal.

Zelenski, o marionetă? Ce program politic are?

Este o realitate faptul că programul de țară al lui Volodimir Zelenski este evaziv, iar experiența politică este departe de a corespunde unei țări ca Ucraina, aflată în război. Surse informate dar discrete din Kiev, citate de corespondenții agențiilor de presă, spun că «în mod cert, Zelenski va fi o marionetă a oligarhului Igor Kolomoïski, dușman aprig al lui Petro Poroşenko». O informație care circulă la Kiev, dar dezmințită categoric de Zelenski. Între cele două tururi de scrutin, Zelenski a încercat să-și consolideze credibilitatea, înconjurându-se de consilieri experimentați și multiplicând aparițiile în presă pentru a demonstra că stăpânește totuși dosarele politice și economice ale țării. Programul său, chiar și succint, prromite organizarea unui referendum privind aderarea la NATO, intensificarea luptei împotriva corupției, dinamizarea economiei și chiar negocieri cu Rusia, dar într-o altă formulă decât cea de până acum, prin acordurile de la Minsk.

Reacția lui Serghei Lavrov

După ce primele rezultate dădeau ca sigură victoria lui Zelenski, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a exprimat «speranța că Kievul va rămâne fidel acordurilor de pace de la Minsk, din 2015, privitoare la conflictul armat din Estul Ucrainei», acorduri care, în opinia sa, «au permis reducerea considerabilă a nivelului violențelor în zona de conflict».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW