13.9 C
București
luni, 17 mai

America de Sud și Centrală – noul epicentru al pandemiei Covid-19 în lume

Ultimul bilanț al contaminaţilor cu coronavirus în lume a ajuns vineri la 6,6 milioane. Cel al decedaţilor este doar un pic mai mic de 400.000. Îngrijorătoare a devenit evoluția pandemiei în America Latină și Centrală. Brazilia a devenit a treia țară din lume la numărul morților loviți de coronavirus. Depășește Italia, având deja 34.021 decese, și nu este devansată decât de Statele Unite și de Regatul Unit. Vineri dimineață s-a anunțat că numai în ultimele 24 de ore, în Brazilia au mai murit, răpuse de coronavirus, încă 1.473 persoane și că la fiecare minut moare un pacient brazilian.

Statele Unite rămân de departe țara cel mai dur lovită de coronavirus, cu 107.000 morți, urmate de Regatul Unit, cu 30.728.

Chiar dacă situația tinde să se amelioreze din ce în ce mai rapid în Europa, pandemia de Covid-19 continuă să progreseze pe planetă. Vineri dimineață, potrivit cifrelor oficiale, aproape 6,6 milioane de persoane de pe planetă erau infectate cu coronavirus, iar numărul exact al deceselor înregistrate a ajuns la 389.000. În schimb, 2,8 milioane de pacienți au fost vindecați și au ieșit din spitale.

Situație dramatică în Brazilia, Peru și Mexic

Americile rămân în situația cea mai preocupantă în privința evoluției pandemiei. Brazilia a devenit, deci, a treia țară din lume în ceea ce privește numărul deceselor provocate de virus, ajunse la 34.021, depășind Italia. Surse medicale locale, citate de „Le Figaro”, spun că, în Brazilia, la fiecare minut moare un pacient lovit de Covid-19. „Dacă nu acționăm, există riscul să asistăm la o explozie a cererii de paturi în spitale, căreia nu suntem capabili să-i răspundem”, a avertizat Rui Costa, guvernatorul unuia dintre statele braziliene, Bahia…”Aceasta nu este o criză, este un război”, a spus Rui Costa, adresându-se într-o manieră indirectă controversatului președinte brazilian, Jair Bolsonaro. El a adresat un apel insistent oamenilor politici să uite de diferențele de opinii dintre partide și să acționeze pentru salvarea de vieți.

Cu 183.198 contaminați și peste 5.000 decese, Peru este cea de a doua țară latino-americană, după Brazilia, cel mai sever lovită de pandemie.

În Mexic, numărul deceselor provocate de coronavirus s-a dublat în ultimele 24 de ore, ajungând, de la 470 marți, la 1.092 joi. În total, numărul deceselor în Mexic a ajuns la 11.729, iar cel al infectaţilor cu Covid-19 a ajuns la 101.238. Responsabilul pentru strategia luptei împotriva virusului ucigaș, Hugo Lopez-Gatell, subsecretar de stat în Ministerul mexican al Sănătății, a declarat vineri pentru presă că, în opinia sa, numărul morților în Mexic ar putea ajunge la 30.000.

În Chile, o altă țară latino-americană lovită grav de coronavirus, autoritățile au decis prelungirea la Santiago cu încă o săptămână (a patra) a izolării și a celorlalte restricții instituite pentru combaterea virusului ucigaș. Primul caz de contaminare cu Covid-19 a fost înregistrat în Chile la 3 martie. De atunci, bilanțul contaminaţilor a ajuns la 113.628, din care 1.275 decese.

În Argentina, țară cu 44 milioane de locuitori, bilanțul deceselor a ajuns la cel puțin 570, din totalul contaminaţilor, de 18 306, autoritățile sanitare avertizând că numărul acestora este în creștere.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. B.RAZ.ILI.A. B-13 Oameni, RAZA, ILI-Ilie. Oameni 13 sub raza lui Ilie.
    PE.RU. PE-Palme, RU-Raiul. Palmele Raiului.
    MEXIC 12 HRISTOS 12. ME-Mainile, X-Necunoscut, IC-Creier. Mainile necunoscute ale Creierului Lui Hristos.
    CH.ILE. CH-Chelia, ILE-Ilie. Chelia lui Ilie. Chelia mea.
    AR.GEN.T.INA. AR-Rai, GEN-Gene, T-Tisbitul, INA-Ani. Anii genelor Raiului lui Tisbitul (2004-2070).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW