sâmbătă, 30 mai, 2020
15 C
București

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la nivelul planetei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel insistent – prin intermediul Radio France Internationale și France 24 – la un “salt” în lupta împotriva coronavirusului. Este încă timp ca în Africa să poată fi evitată catastrofa a “milioane de morți”, spune înaltul oficial al ONU.

Antonio Guterres atrage atenția asupra riscului crescut al propagării pandemiei de coronavirus, ceea ce ar implica milioane de persoane contaminate și chiar milioane de morți în niște țări cu sisteme sănătate foarte fragile, cu trimitere expresă la Africa. În opinia lui Guterres, țările membre ale G20, care “reprezintă 80% din economia mondială și 90% din surse de infecții”, trebuie “să se coordoneze în acțiunea pentru blocarea acestei evoluții și pentru găsirea unor tratamente și vaccinuri”.

Ultime statistici date publicității de Uniunea Africană (UA) arătau vineri că în Africa erau contabilizaţi 3426 contaminați cu coronavirus și 94 morți. Documentul UA se încheie cu ideea că “maladia este pe cale să se dezvolte foarte rapid și pe acest continent”. De aceea, pentru Guterres, Africa trebuie să devină “prioritatea comunității internaționale”, dat fiind că puterea acestui continent de a răspunde virusului este slabă. Domnia sa pledează pentru investiții masive în teste de depistare a contaminării, în aparate de respirat, măști, costume de protecție pentru personalul medical. Aceasta trebuie să fie o prioritate absolută , deoarece “este încă timp pentru a se evita ceea ce poate fi mai rău”…”Chiar dacă populația continentului este mai tânără decât în țările din Nordul planetei, există riscul să avem milioane de morți în Africa”, a avertizat Guterres. Pentru evitarea unei astfel de evoluții, secretarul general al ONU estimează că trebuie puse în joc circa 3.000 miliarde de dolari (echivalentul a 10% din PIB-ul mondial) pentru îndiguirea pandemiei în țările în curs de dezvoltare, în special în Africa. Guterres susține, în acest scop, propunerea franco-germană privind o coordonare în cadrul G20 a acestui efort logistic și financiar.


Foto: By MONUSCO Photos, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86048733

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...

Ce categorii de părinți sunt cele mai afectate de mutarea în online a școlii

Părinții cu copii preșcolari și la nivelul de învățământ primar sunt cei mai afectați de mutarea școlii...

Cardul de sănătate nu va fi folosit până la 30 septembrie

Cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în...