BAAR lansează o aplicație informatică în sprijinul asiguraților cu risc ridicat

Soluționarea cererilor asiguraților cu risc ridicat, în vederea încheierii contractelor RCA, reprezintă una dintre atribuțiile BAAR, stabilite prin legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civila auto.

Ca urmare a creșterii numărului de solicitări din partea asiguraților RCA care ar putea să se încadreze în categoria asiguraților cu risc ridicat, BAAR vine în întâmpinarea acestora punându-le la dispoziție o aplicație informatică menită să simplifice modalitatea de înregistrare a solicitărilor și, de asemenea, să furnizeze celor interesați informațiile necesare, precum și documentele prevăzute de lege pentru procedura de alocare.

Aplicația este disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro , iar informațiile privind procedura de alocare și documentele care trebui să însoțească solicitarea se pot consulta la adresa: https://www.baar.ro/asigurați-cu-risc-ridicat/

“Dezvoltarea acestei aplicații face parte din preocupările BAAR de a simplifica procedurile birocratice și de a reduce timpii de rezolvare a solicitărilor venite din partea asiguraților cu risc ridicat. Am dorit să punem la dispoziția acestora o modalitate simplă și utilă de acces la informațiile esențiale pentru soluționarea cererilor primite”, a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR.

Evoluția solicitărilor de alocare în categoria asiguraților cu risc ridicat a cunoscut o dinamică ascendentă în ultima perioada de timp.

Astfel, în intervalul 2017- 22.09.2021, activitatea BAAR în acest segment s-a situat la un nivel scăzut, nefiind înregistrată practic nicio cerere de alocare pe parcursul a peste patru ani, care să se încadreze în categoria de asigurat cu risc ridicat. Începând cu 22.09.2021, situația s-a schimbat, constatându-se o creștere semnificativă a cererilor. Astfel, până la 04 10.2021, inclusiv, au fost prelucrate 377 cereri, din care 357 s-au încadrat în această categorie, ele fiind alocate.

Creșterea cererilor s-a intensificat și mai mult începând cu data de 05.10.2021, inclusiv, fiind înregistrate un număr total de 384 de cereri noi, aflate în prezent în diferite stadii de analiză și prelucrare.

BAAR reamintește asiguraților RCA criteriile de eligibilitate pe baza cărora se pot incadra în categoria de risc ridicat :

Puteți solicita o oferta de la BAAR doar în situația în care primele de asigurare ofertate de cel puțin 3 asigurători RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care faceți parte. Prin urmare, majorarea nu se raportează la prima de asigurare pe care ați plătit-o pe poliță anterioara / anul trecut, ci la tariful de referință în vigoare, publicat de ASF.

• Calculul primei de asigurare se efectuează de către BAAR strict pentru durata poliței de 12 luni, conform prevederilor legale. BAAR nu are atribuții pentru a stabili alte elemente ale polițelor RCA, cum ar fi: perioade de asigurare mai mici de un an, plata primei în rate, acoperirea teritorială (alta decât acoperirea legala minima obligatorie), alte clauze contractuale.

• Conform reglementărilor în vigoare, alocarea se efectuează într-un termen de 20 de zile de la solicitare, daca este însoțită de documentația completa indicata la rubrica ”Pașii de urmat”.

BAAR NU ESTE ASIGURATOR, COMPANIE DE BROKERAJ SAU ALT INTERMEDIAR DE ASIGURĂRI, PRIN URMARE NU EMITE POLIȚE DE ASIGURARE. BAAR doar aloca asigurați cu risc ridicat la prime stabilite conform pct.1. Solicitările care au în vedere emiterea polițelor RCA și/sau începerea valabilității acestora cu o anumită data, pentru perioade mai mici de un an, plata primei în rate, acoperirea teritoriala (alta decât acoperirea legala minima obligatorie) sau care vizează alte clauze contractuale le veți adresa, în continuare, asigurătorilor RCA / intermediarilor de asigurări.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW