sâmbătă, 11 iulie, 2020
24.7 C
București

Beijingul ia măsuri severe împotriva extinderii epidemiei cu Coronavirus. Peste 40 mil. persoane din epicentrul epidemiei, rupte de restul lumii

Potrivit ultimelor bilanțuri transmise de corespondenții presei străine în China, vineri la prânz, existau 26 de morți și cel puțin 830 de persoane (circa peste 1.000) deja contaminate cu ucigașul coronavirus.

Spitalele sunt supraaglomerate, motiv pentru care China a anunțat construirea rapidă a unui nou centru medical cu 1.000 de paturi. Potrivit presei chineze, construirea spitalului respectiv va dura doar… 6 zile și urmează să înceapă a funcționa chiar de săptămâna viitoare, în ziua de 3 februarie.

OMS nu consideră necesar în acest moment să declare stare de urgență medicală internațională.

Toate trenurile și avioanele cu plecarea din Wuhan, localitate situată în centrul Chinei, au fost oprite încă de joi să mai circule. Autostrăzile au fost de asemenea blocate. Îngrijorarea, remarcă ziariștii de la “Les Echos”, continuau vineri să crească. Probleme grele sunt așteptate în aceste zile întrucât festivitățile prilejuite de Noul An chinezesc nu vor putea fi oprite în totalitate. Sute de mii de chinezi se vor deplasa, favorizând astfel propagarea virusului.

40 milioane de chinezi în carantină

Surse locale au informat că peste 40 milioane de cetățeni chinezi sunt plasați în carantină în 13 diverse municipalități situate în apropiere de Wuhan, oraș situat în centrul țării, devenit epicentru al epidemiei. Este o măsură – subliniază corespondenții de presă – echivalentă cu plasarea în carantină a întregii populații a Canadei sau a Poloniei. Vineri era a doua zi în care străzile orașului Wuhan erau pustii, magazinele închise și circulația redusă la minimum. Purtarea măștilor este obligatorie, sub pedeapsa cu amendă. În regiunea respectivă, spitalele sunt supraaglomerate. Motiv pentru care China a anunțat crearea rapidă a unui nou centru medical cu 1.000 de paturi. Potrivit presei chineze, construirea spitalului respectiv urmează să înceapă a funcționa chiar de săptămâna viitoare, în ziua de 3 februarie.

Sunt anulate festivitățile la Beijing și închise obiectivele turistice

În întreaga țară sunt multiplicate măsurile vizând oprirea extinderii epidemiei. După ce au fost anulate festivitățile prilejuite de Noul An chinezesc, Beijingul a anunțat închiderea până la noi ordine a Orașului interzis, monument celebru în China. Fostul Palat al împăraților va rămâne închis, pentru evitarea contaminării între vizitatori. Parcul de atracții din Shanghai a anunțat, și el, că rămâne închis, din aceleași motive, până la noi ordine. O interdicţie similară a fost instituită pentru vizitatori în secțiuni ale Marelui Zid.

Amploarea epidemiei

Motivele de îngrijorare ale autorităților chineze se dovedesc justificate, motiv pentru care au luat și continuă să ia măsuri extrem de serioase pentru oprirea epidemiei. Deși marea majoritate a cazurilor de deces și contaminare sunt în China, inclusiv în regiunile administrative speciale Macao și Hong Kong, două decese au fost deja semnalate departe de Wuhan. Unul în Hebei, regiune de lângă Beijing și unul în Heilongjiang, provincie situată la frontiera cu Rusia, la 1800 km. de Wuhan. În acest moment, spun surse oficiale chineze citate de corespondenții “Les Echos”, peste 1.000 de persoane (alte surse evocă 1.300) suspectate de contaminare cu virusul ucigaș sunt sub supraveghere, dintre ele 177 fiind considerate deja grave.

În străinătate, Thailanda a anunțat deja 4 cazuri, Vietamul două, iar Singapore, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și Statele Unite câte un caz. În aeroporturi au fost instituite controale mult mai multe și mai severe. În Statele Unite, în aeroporturile din New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago și Atlanta se fac controale medicale cu scanere și camere termice. În Italia, la Roma, în Marea Britanie la Londra au loc controale similare.

OMS nu instituie, totuși, “stare de urgență medicală mondială”

La neliniștea ce a cuprins întreaga planetă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

cere “răbdare”. Joia trecută, OMS a afirmat că “este prea devreme” să fie declarată o stare de urgență privind sănătatea publică la nivel internațional. Este o măsură excepțională ce nu a mai fost instituită decât de cinci ori în deceniul 2010. OMS dă asigurări că, pentru moment, nu există nicio probă de transmitere între ființe umane în afara granițelor Chinei. S-a limitat la grupuri familiale și la lucrători în domeniul Sănătății. Instituția nu recomandă restricții la călătorii, ci doar operațiuni de depistare în aeroporturi. Se recomandă, de asemenea, tuturor țărilor să ia măsuri pentru detectarea cazurilor de coronavirus, împotriva cărora în acest moment nu există tratamente sau vaccin.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...