Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 21 martie 2022, la reuniunea comună a miniștrilor de externe și ai apărării din statele membre ale UE, desfășurată la Bruxelles.
Reuniunea a avut drept scop discutarea și adoptarea textului final al Busolei Strategice a UE, în perspectiva aprobării acesteia la nivel de șefi de stat și de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European, ce se va desfășura în perioada 24-25 martie 2022, la Bruxelles.
În intervenția sa, ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat adoptarea Busolei Strategice și a exprimat aprecierea pentru eforturile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și ale Serviciului European de Acțiune Externă de finalizare a documentului conform calendarului avut în vedere, mai ales în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă ilegală împotriva Ucrainei, situație care a determinat adaptarea textului la această realitate.
Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat caracterul practic al acestui document și rolul important al acestuia în implementarea Strategiei Globale a UE din 2016. A subliniat, de asemenea, contribuția importantă a Busolei Strategice la consolidarea relației transatlantice și a complementarității dintre UE-NATO. Astfel, a apreciat faptul că documentul reflectă în mod clar că principalele ancore are securității europene rămân NATO și SUA.
Totodată, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, șeful diplomației române a subliniat rolul important al instrumentului în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre, printr-o abordare mai bine structurată la nivel instituțional.
De asemenea, a evidențiat contribuția Busolei la consolidarea capacității UE de gestionare a amenințărilor de tip hibrid și cibernetic.
Nu în ultimul rând, șeful diplomației române a atras atenția că, în următoarea perioadă, eforturile trebuie să se concentreze pe procesul de implementare a Busolei, care va fi unul complex, în special având în vedere amploarea evoluțiilor curente în contextul securității.