vineri, 27 martie, 2020
8.1 C
București

Cardinalul francez Philippe Barbarin, condamnat în contextul unui amplu scandal de pedofilie

O amplă «publicitate» a fost făcută în ultimele zile în presa scrisă și audiovizuală franceză procesului intentat și condamnării la șase luni de închisoare cu suspendare a cardinalului Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, acuzat că nu a denunțat de-a lungul timpului agresiunile sexuale ale unui preot catolic asupra minorilor. Imediat după pronunțarea sentinței, cardinalul Barbarin a anunțat că-i va prezenta Papei Francisc demisia sa.

Cazul cardinalului Barbarin a adus în atenția publică nu doar cazul în sine, ci multe alte astfel de situații ce l-au determinat pe însuși Papa Francisc să se pronunțe și să ceară toleranţă zero față de astfel de fapte. Recent, Vaticanul a convocat o conferinţă a ierarhilor săi pentru a discuta despre cazurile de pedofilie. În multe ţări victimele au început să se organizeze şi să recurgă la sprijin mediatic pentru a scutura din temelii o instituţie în care domină legea tăcerii.

Decizia tribunalului de la Lyon în cazul Barbarin reprezintă, în opinia comentatorilor presei franceze, un «moment de cumpănă», un semnal că în fiecare situație trebuie ajuns la protagoniști.

În Franţa, cardinalul Barbarin, unul dintre principalii ierarhi ai bisericii catolice, a fost pus sub acuzare în contextul unui proces de pedofilie. Justiţia i-a reproșat că a ascuns adevăruri legate de agresiuni sexuale comise împotriva unor minori de către un preot din dioceza sa, Bernard Preynat, deși a avut cunoștință de ele. O condamnare cu puternic răsunet în toată lumea catolică, într-un moment cînd apar tot mai multe mărturii legate de numeroase abuzuri sexuale comise de numeroşi prelaţi catolici. “Nu am ştiut nimic şi nu am încercat niciodată să ascund, sau să-l protejez pe autorul acestor fapte oribile”. Aceasta a fost linia de apărare a cardinalului. Pedeapsa pronunţată împotriva sa are valoare simbolică: şase luni de închisoare, dar fără executare. Simbolul este însă foarte puternic şi demonstrează că timpurile s-au schimbat, că abuzurile nu mai pot fi ţinute secret, că oamenii au curajul să vorbească. Procesul cardinalului Barbarin, în vârstă de 68 de ani, s-a ţinut la Lyon, pentru că acolo s-au derulat faptele. Monseniorul Barbarin a afirmat mereu că abia în 2014, când una dintre victime i-a mărturisit prin ce trecuse, şi-a dat seama de faptele comise de preotul Bernard Preynat. Acuzatorii cardinalului afirmă însă că el ştia ceva încă din 2010, când l-a şi invitat pe respectivul preot la o discuţie întrucât în jurul persoanei sale circulau diferite zvonuri.

Unele precedente

Cardinalul Barbarin este al treilea înalt demnitar al Bisericii catolice franceze condamnat în Franţa pentru fapte similare. În iulie 1999 a fost depusă o plângere împotriva lui Pierre Pican, acuzat că a avut cunoștință de unele acte de pedofilie comise în dioceza sa de preotul René Bissey. În 2000, părintele Bissey a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru agresiuni sexuale și violuri asupra unui grup de 15 adolescenți. Episcopul Pican a primit doar trei luni de închisoare cu suspendare și nu a demisionat.

Monseniorul André Fort a fost condamnat recent (la 22 noiembrie) la 8 luni închisoare cu suspendare pentru vina de a nu fi denunțat agresiunile sexuale ale unui preot din dioceza sa. Preotul Pierre de Castelet a fost condamnat la doi ani de închisoare fermă.

La capătul unui lung parcurs

După anunțarea sentinței la tribunalul din Lyon, părțile civile s-au reunit, separat, în afară sălii de judecată, toți cu ochii în lacrimi. «Nu este vorba de triumfalism, a declarat presei François Devaux, unul din fondatorii asociației «victimelor agresiunilor sexuale «La parole libérée». Eu cred că putem fi satisfăcuți. Sentința este dată la capătul unui lung parcurs al luptei pentru o evaluare globală a raporturilor cu puterea, asupra locului religiei în societatea noastră, asupra importanței protejării copiilor».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sesiunea plenară specială a PE: Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar dat de UE pandemiei de Covid-19

687 de deputaţi au participat joi, 26 martie, la Bruxelles, la primul vot din cadrul plenarei speciale a PE...

Guvernul a decis amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Guvernul a decis în şedinţa de azi amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Premierul Ludovic...

Poșta Română păstrează trimiterile extracomunitare până la 30 de zile

Poşta Română amintește tuturor clienților care, în perioada stării de urgență, au de ridicat trimiteri de la...

O firmă din Brașov sancționată de ANAF deși controalele fiscale sunt oprite

Într-un e-mail primit pe adresa redacției, o companie din Brașov, Haff Campers, acuză că, deși controalele fiscale...

TRENDING

eMAG „Deschide România” a atras 2.000 de producători țară

Programul cuprinde producători din toate județele țării;Comenzi...