Construirea unei case este o lucrare complexă, care trebuie realizată după un plan bine elaborat în prealabil și cu respectarea unor etape obligatorii.
Totul începe cu asumarea deciziei de a-ți construi propria casă după care urmează o perioadă de tatonări, pe parcursul căreia urmează să iei și alte decizii importante în acest sens. Va trebui să te hotărăști cum vrei să arate viitoarea ta casă, ce materiale vei folosi și să calculezi care sunt costurile estimative.
Totodată, în această etapă premergătoare trebuie să te documentezi pentru a găsi cea mai bună echipă de muncitori și depozitele de materiale de construcții cu cele mai convenabile prețuri.
În funcție de toate aceste date, îți vei calcula bugetul necesar, luând în calcul și unele cheltuieli neprevăzute. În final, după ce te asiguri că te încadrezi în buget, poți trece la demararea procesului de construcție.
Proiectarea
Proiectul casei trebuie făcut de specialiști, conform dorințelor tale, adaptate realității din teren. Această etapă intră în sarcina unei echipe complexe, formate din arhitecți și ingineri, care vor realiza planul de arhitectură, cel de rezistență și planul de instalații. De asemenea, proiectul casei mai include și memoriile tehnice, realizate de aceeași specialiști.
Avizarea
Odată obținut planul construcției, urmează goana după avizele și autorizațiile necesare. Ai nevoie în primul rând de certificat de urbanism, în baza căruia vei solicita ulterior celelalte avize.
Cu toate avizele obținute, te vei adresa biroului de urbanism de la Primărie, pentru a ți se elibera autorizația de construcție.
Execuția
Este etapa în care se trece efectiv „la treabă”, demarându-se lucrările de șantier. Acestea vor începe cu săparea gropii pentru fundație, apoi turnarea betonului și armarea fundației. Urmează apoi ridicarea zidurilor și a stâlpilor de rezistență, compartimentarea, realizarea planșeelor, a șarpantei și a acoperișului.
Montarea termoizolației și a instalațiilor
Odată finalizată structura casei, se trece la etapa următoare ce presupune montarea termoizolației, a instalației electrice și a celei sanitare.
Pentru izolarea la exterior a pereților, cel mai des folosit material este polistirenul expandat, iar pentru interior se recomandă polistirenul extrudat. Acesta se folosește pentru placarea pardoselilor, pentru terase, dar și pentru pivniță și fundațiile din beton.
Pentru montarea instalațiilor, cel mai bine este să apelezi la instalatori și electricieni specializați.
Finisajele
În această etapă se montează, parchetul, tâmplăria – ușile, ferestrele, se pune gresia și faianța și se zugrăvesc pereții. Montarea finisajelor interioare poate dura între trei săptămâni și o lună, în funcție de modelul casei.
De obicei, se începe cu montarea ferestrelor, după care se montează ușile de interior, iar la final ușa de la intrare, pentru a se evita deteriorarea acestora pe timpul lucrărilor.
Concomitent cu finisajele interioare se pot efectua și cele exterioare, care presupun instalarea elementelor decorative, realizarea tencuielii decorative sau aplicarea unui strat de vopsea lavabilă pe zidurile exterioare, în funcție de preferințe.
Recepția lucrării
Dacă ai lăsat construcția casei în seama unei echipe de muncitori, etapa de recepție este cea care marchează finalizarea lucrărilor. Recepția se face în prezența unei comisii ai cărei membrii ai dreptul să îi alegi personal, comisie din care trebuie să facă parte neapărat și un reprezentant al administrației locale.
De asemenea, se impune prezența proiectantului și a executantului, iar comisia de recepție va verifica dacă au fost respectate prevederile din autorizația de construcție. Se inspectează apoi și construcția, iar dacă sunt constatate probleme se fixează un termen pentru remedierea acestora.
Recepția finală
Dacă totul este în regulă, se va semna documentul de recepție a lucrării și te poți muta în noua locuință. Fiecare construcție are o perioadă de garanție, iar la finalul acestei perioade va mai avea loc o recepție, de această dată fiind vorba de recepția finală, ultima etapă din cadrul întregului proces.