Fluturasul de salariu este documentul pe care nu toti angajatii il primesc, deoarece angajatorii nu sunt obligati legal sa il ofere. Acesta, insa, contine informatii pe care unii le pot considera importante, pentru ca din el afli tot ce te-ar putea interesa despre salariul tau, inclusiv sumele concrete pe care le datorezi si le platesti statului. Chiar daca faci parte din categoria celor care nu primesc fluturas de salariu, acest lucru nu inseamna ca nu poti sti cum este distribuit salariul tau. Folosind calculator salariu net, vei afla tot ce te-ar putea interesa: care sunt taxele si impozitele platite, care este cuantumul fiecareia, precum si valoarea salariului net in functie de cel brut sau invers.
In primul rand, este important sa cunosti diferenta dintre salariul brut si salariul net. Salariul brut reprezinta costurile totale pe care le are un angajator cu un angajat, incluzand taxele si impozitele datorate statului. Din valoarea acestuia, dupa scaderea acestor taxe, ramane salariul net – adica suma de bani concreta pe care o primesti lunar, ca angajat, in schimbul serviciilor oferite. Avand in vedere ca fiecare dintre aceste taxe reprezinta un anumit procent din salariu brut, fluturasul de salariu iti arata exact cat platiti tu si angajatorul tau in fiecare luna statului, precum si care este destinatia banilor.
Din 2020, salariul minim brut pe economie va creste de la 2 080 de lei la 2 230 de lei. Acest lucru implica si o crestere a salariului net cu 83 de lei, dar si valori mai mari ale taxelor si impozitelor pe care le platesti catre stat.
Aruncand o privire pe fluturasul de salariu, vei observa urmatoarea segmentare a taxelor datorate statului:
- Impozitul pe venit, in valoare de 10%;
- Asigurari sociale (CAS) – in valoare de 25%, reprezinta contributia la pensie;
- Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) – in valoare de 10%, reprezinta Contributia la sanatate;
- Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) in valoare de 2, 25%, care include bugetul asigurarilor pentru somaj, creante salariale si bugetul pentru accidente de munca si boli profesionale.
Important de stiut este ca primele trei taxe mentionate – impozitul pe venit, CAS-ul si CASS-ul sunt datorate de tine, ca angajat, in timp ce contributia asiguratorie pentru munca este datorata de angajator. De asemenea, pe fluturas poate aparea si rubrica de deducere personala (DP), in cazul in care angajatul respecta anumite conditii, cum ar fi: are persoane in intretinere (minore sau nu) sau are salariul brut de pana in 3 000 de lei.