Ce trebuie să știi despre verificarea instalatiei electrice?

Verificarea instalației electrice este importantă pentru întreținerea oricărui spațiu de locuit sau spațiului destinat activităților comerciale sau altor tipuri de activități. O instalație electrică defectuoasă poate duce la accidente grave și poate pune viețile în pericol. Bineînțeles că nu oricine poate realiza o verificare a instalației electrice. Sistemul electric este foarte complex și doar persoanele pregătite în domeniu îl pot verifica și repara corect. De aceea, este recomandat să apelezi la un electrician care deține instrumentele și cunoștințele necesare, pentru a evita pericolul electrocutării. Iată de ce este importantă verificarea instalației electrice, când se efectuează și ce presupune.

Importanța verificării instalației electrice

Atât timp cât electricitatea este prezentă oriunde, trebuie să ne asigurăm că eliminăm posibilele riscuri legate de aceasta. Deși electricitatea a devenit o necesitate în viețile de zi cu zi, aceasta ne poate deveni și cel mai mare inamic, dacă nu o întreținem în mod corespunzător. Pericolele legate de electricitate sunt:

  • electrocutarea, cu risc de deces
  • incendiul, care produce pagube materiale majore, dar poate fi asociat și cu răniri grave sau deces.  

Totuși, degradarea instalației electrice în timp este un proces normal și inevitabil. Cu toate acestea, o bună întreținere poate prelungi durata de viață a instalației. 

Când se recomandă verificarea instalației electrice?

Sistemul electric trebuie verificat periodic, o dată la 5 ani, de către un electrician autorizat, chiar dacă nu există semnele unor probleme ale instalației. Acest lucru ajută la prevenirea problemelor la nivelul sistemului electric, prin depistarea elementelor care trebuie schimbate. Verificarea instalației electrice se recomandă și în câteva situații deosebite:

  • Proprietăți mai vechi de 25 de ani – în cazul proprietăților foarte vechi, este important să se efectueze o verificare a instalației electrice, dacă nu ai făcut-o până acum sau dacă abia ai cumpărat o astfel de proprietate. Foarte puține persoane acordă importanță verificărilor electrice, așadar nu te baza pe faptul că vechii proprietari au inspectat instalația înainte.
  • Achiziționarea unei proprietăți noi – indiferent de cât de nou construită pare proprietatea pe care vrei să o cumperi, tot trebuie să chemi un electrician pentru verificarea instalației electrice. Nu poți ști dacă sistemul electric este bine pus la punct sau dacă nu cumva au fost făcute improvizații ale prizelor sau alte elemente. Improvizațiile sunt periculoase mai ales în locurile cu umiditate ridicată (baie, bucătărie). De asemenea, trebuie verificat dacă există deficiențe ale sistemului de împământare, dacă siguranțele electrice sunt arse sau dacă legăturile electrice sunt slabe. 
  • Apariția unor semne de degradare a instalației electrice – semnele unor deficiențe ale instalației electrice sau unei suprasolicitări a acesteia trebuie să te convingă să chemi un electrician. Un semn clar că ceva nu este în regulă este scăderea intensității corpurilor de iluminat, atunci când sunt conectate și alte aparate la aceeași rețea. 
  • Extinderea instalației electrice – atunci când vrei să îți extinzi instalația electrică, cum ar fi să montezi mai multe prize, este nevoie să verifici buna funcționare a rețelei electrice. Astfel, poți evita supraîncărcarea instalației. 

Ce presupune verificarea instalației electrice?

Verificarea instalației electrice presupune inspecția instalației, efectuarea de teste și măsurători specifice, folosind instrumente speciale. 

În primul rând, verificarea instalației electrice începe prin inspectarea vizuală a tuturor elementelor instalației electrice, pentru depistarea semnelor de uzură sau deficiențe. Prizele, panoul electric, întrerupătoarele, cablurile, împământarea și semnele de arsură sunt lucrurile care trebuie verificate. 

În al doilea rând, este necesară utilizarea unor testere sau dispozitive de măsurare, cum ar fi aparatele de măsură de pe ethercom.ro, care măsoară calitatea energiei electrice și rezistența circuitelor. Aceste aparate analizează dacă parametri se află într-un interval normal. În cazul unor rezultate neobișnuite a măsurătorilor, se vor repara eventualele probleme ale instalației, iar apoi se vor face alte măsurători. 

Așadar, verificarea rețelei electrice din locuință sau orice altă proprietate are un rol foarte important în prevenirea accidentelor, cum ar fi incendiile și electrocutarea. Apelează la un electrician autorizat, pentru a te asigura că totul este făcut ca la carte. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW