Boxul este cel mai vechi sport de contact, originile sale nefiind încă pe deplin cunoscute. Se știe însă ca a fost recunoscut ca sport încă din antichitate, fiind o disciplină nelipsită de la olimpiadele care se organizau atunci, dar și în zilele noastre.
Cu o așa tradiție în spate, nu este de mirare că boxul este foarte popular, iar dacă te numeri printre cei care vor să cocheteze cu acest sport, iată ce ar trebui să știi!
La ce vârstă te poți apuca de box
Pentru a putea spera la performanțe notabile, este recomandat ca boxul să înceapă să fie practicat de la vârste fragede, începând cu 5-7 ani. Dacă citești acest material, bănuim că ai trecut de mult de acea perioadă, însă trebuie să știi că niciodată nu este prea târziu. Te poți apuca de box și la vârsta adolescenței sau mai târziu, pe la 20-25 de ani, însă ulterior, șansele a face performanță scad odată cu vârsta. Totuși, nu este neapărat să faci performanță, boxul având numeroase avantaje care îl recomandă ca sport pentru orice vârstă.
Câte rânduri de mănuși îți trebuie
Mănușile sunt piesa de echipament reprezentativă pentru acest sport, având în primul rând rolul de a-l proteja pe cel care le poartă. Mănușile de box de la knock-out.ro sunt recunoscute pentru gradul ridicat de protecție pe care îl oferă, însă trebuie să știi că vei avea nevoie de mai multe perechi, de diferite tipuri.
Astfel, vei avea nevoie de o pereche de mănuși de antrenament pe care să le folosești la sală în mod curent, dar și de o pereche de mănuși pentru antrenamentul la sac, care sunt special adaptate acestui tip de antrenament. De asemenea, din echipament nu trebuie să-ți lipsească nici mănușile pentru sparing, care au și ele caracteristici speciale și nu pot fi folosite pentru alt gen de antrenament. Cele mai importante sunt mănușile de competiție, cu care vei lupta in ring, în meciurile oficiale.
Alte piese de echipament
Deși sunt cele mai importante, nu te poți antrena și nu poți urca în ring echipat doar cu mănuși, așa că echipamentul trebuie completat și cu alte piese.
- Ghetele de box – trebuie să fie ușoare și cu o talpă aderentă, pentru a nu aluneca în ring. Totodată, trebuie să aibă o protecție la nivelul gleznelor pentru a evita entorsele atunci când jocul de picioare nu îți iese așa cum ar trebui.
- Maieul – trebuie să fie cât mai lejer pentru a-ți permite libertate totală de mișcare și confecționat dintr-un material care să se usuce ușor, pentru a nu reține transpirația.
- Șortul – și acesta trebuie să fie suficient de larg pentru a-ți permite să te miști ușor și dintr-un material subțire, care nu reține umezeala.
- Bandajele – sunt sub forma unor feșe elastice care se înfășoară pe mâini înainte de a pune mănușile. Rolul lor este acela de a oferi un grad mai mare de protecție, absorbind totodată transpirația care astfel nu se mai impregnează în căptușeala mănușilor.
- Casca – este un accesoriu obligatoriu în meciurile oficiale, pentru că protejează fața și capul de loviturile periculoase. La început, poate părea destul de incomodă, de aceea trebuie să o porți mai întâi la antrenamente, pentru a te obișnui cu ea.
- Proteza dentară – confecționată din cauciuc și silicon, are rolul de a proteja dinții și gingiile. Pe lângă faptul că amortizează șocul loviturilor adversarului, reduce și forța de impact dintre mandibulă și cutia craniană prevenind astfel apariția unor fracturi cu urmări grave.
Acestea sunt elementele de bază pe care trebuie să le știi atunci când pășești pentru prima dată într-o sală de box, iar bagajul de cunoștințe se va îmbogăți pe parcurs, pe măsură ce vei progresa cu antrenamentele.
Adi spoitorul
95 de Chile
Vreau sa ma in scriu la bocx