Liderii NATO, reuniți luni la Bruxelles în cadrul unui summit considerat crucial pentru viitoarea strategie a Alianței, s-au declarat „preocupați” de ambițiile declarate ale Chinei, dar și de „amenințarea tot mai serioasă” pe care o reprezintă întărirea forței militare a Rusiei.
„Ambițiile declarate ale Chinei”, comportamentul ei, se spune în concluziile adoptate la finele reuniunii, „reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internațională fondată pe reguli și în domenii de importanţă capitală pentru securitatea Alianței”… O preocupare serioasă o reprezintă și „politicile coercitive” ale Beijingului cu referire la încălcarea evidentă a drepturilor omului, în special a drepturilor minorităților.
Influența tot mai mare, politica internațională a Chinei, au concluzionat Aliații, sunt provocări la adresa securității NATO. Ei au fost de acord să se precizeze că aceste provocări trebue infruntate împreună. Cu China, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „trebuie discutat apărându-ne interesele de securitate”.
Îngrijorare considerabilă provoacă aliaților și „întărirea dispozitivului militar al Rusiei, activitățile ei provocatoare în apropierea frontierelor NATO”. „Strategia nucleară a Rusiei, precum și programul său cuprinzător de modernizare, diversificare și extindere a sistemelor sale de arme nucleare – inclusiv creșterea numărului de arme nucleare nestrategice și perfecționarea acestora – continuă să contribuie în continuare la o poziție mai agresivă de intimidare strategică”… Aliații denunță, de asemenea, „intensificarea activităților hibride”, în special „încercările de a interveni în alegerile și procesele democratice ale țărilor Alianței”, „campaniile de dezinformare pe scară largă” și „atacurile cibernetice care vizează și perturbă funcționarea infrastructuri în țările NATO”. „Câtă vreme Rusia nu respectă dreptul internațional și nu onorează obligațiile și responsabilitățile internaționale, nu putem ajunge la o revenire la normal”, au consemnat aliații atlantici în documentul adoptat luni la Bruxelles.
În privința Afganistanului, aliații s-au angajat să o susțină după retragerea ultimilor soldați ai NATO. Dar, conștienți că aeroportul internațional Hamid Karzai este important pentru menținerea unei prezenţe diplomatice și internaționale și pentru păstrarea legăturilor internaționale cu restul lumii, NATO s-a angajat să furnizeze o finanțare tranzitorie necesară asigurării continuității activității acestui aeroport. Turcia s-a declarat gata să-și asume asigurarea securității aeroportului din Kabul, indispensabil menținerii unei prezente occidentale în Afganistan, chestiune abordată la intervederile bilaterale Biden-Erdogan și Macron-Erdogan.
Apărarea europeană
Ideea unei forțe europene de apărare a făcut în ultima vreme obiectul unor dezbateri în Europa, nefiind împărtășită însă de toți membrii UE. „NATO, se spune în documentul final al summitului de luni, recunoaște importantă unei apărări europene mai puternice și mai performanțe. Dezvoltarea capacităților de apărare coerente, complementare și interoperabile, evitând însă dublarea inutilă a unor funcțiuni este esențială în eforturile unite pentru a face zona euro-atlantică mai sigură… Dar NATO rămâne cadrul transatlantic al unei apărări colective puternice și forumul esențial pentru consultări și decizii de securitate între Aliați”, subliniază în încheiere documentul final al summitului de la Bruxelles de luni, 14 iunie.
un fel de varza de bruxelles. temele abordate: de toate si nimic.. ca sa nu mai vorbim de infrangerea rusinoasa din afganistan