Potrivit oamenilor de știință apropiați președintelui Donald Trump și guvernului american, în acest moment nu ar mai exista nicio îndoială că virusul ucigaș este transmis pe cale aeriană, atunci când oamenii doar vorbesc. Această manieră de transmitere ar explica extrema contagiozitate a virusului ucigaș, apariția unui număr de contaminați al căror număr, în ultimele zece zile, s-a dublat la nivelul planetei. S-a ajuns la 1.082.470 infectați, dispersați în 188 de țări și teritorii.
Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului național pentru maladii infecțioase și consilier al președintelui Donald Trump în probleme legate de epidemia actuală cu coronavirus, a evocat la Fox News informații potrivit cărora, „în realitate, virusul ucigaș poate fi transmis chiar și în timp ce oamenii vorbesc, nu doar când tușesc sau strănută”. Aceasta este o informație ce se bazează pe primele rezultate ale studiilor științifice preliminare obținute de Academiile americane de științe: respectiv pe porțiunile codului genetic al virusului aflat în aerul camerelor unde au fost izolați pacienți. Potrivit cercetătorilor, transmiterea virusului ar fi avut loc prin aerul expirat de către persoane (prin „aerosoli” în terminologia științifică) și nu doar prin picăturile mici proiectate în timpul unui strănut cu orientare spre față altei persoane sau spre suprafețe (unde virusul, s-a demonstrat, poate supraviețui ore și chiar zile, în funcție de suprafață).
Cercetători de la Universitatea din Nebraska au oferit probe demonstrând că au găsit porțiuni din codul genetic al virusului în aerul în care au fost izolați alți pacienți. Cercetători de la universitatea din Hong-Kong au observat, la rândul lor, că masca de protecție reduce cantitatea de coronaviruşi expirați de către un contaminat sau bolnav. Cercetători chinezi din Wuhan au prelevat eșantioane de aer din diverse camere de spital din oraș, unde au descoperit concentrații ridicate de coronavirus, în special în toalete și în sălile unde infirmierii își dezbrăcau echipamentele de protecție.
Ipoteza „aerosolilor” nu este susținută totuși de probe definitive
Niciunul din studiile efectuate nu aduce o probă definitivă, dar toate par „să confirme ipoteza aerosolizării virusului atunci când persoana respiră”, scrie revista „Science”, citând o scrisoare adresată de renumitul Harvey Fineberg, membru al Academiei naționale americane de științe, adresată lui Kelvin Droegmeier, responsabil al Biroului pentru politică științifică și tehnologică al Casei Albe.
Dacă această ipoteză a aerosolilor ajunși în aer când oamenii vorbesc se confirmă, datele privitoare la importanţa purtării măștii de protecție se schimbă în mod serios. Astfel va putea fi explicată în parte amploarea contagiozităţii COVID-19, responsabil de actuala pandemie.
Foto: By Drug Addiction Clinic VitaWhen using on the Web, https://www.vperemen.com/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88246187
––––––––––
Voi or sunte ti prosti , ori retardati . Normal daca este un virus cu transmitere aeriana , aerofag , doar ca guvernele amageau oamenii cu spalatul pe maini si tusitul in cot . Mastile reduc riscul de raspandire in comunitate , dar neavand masti s-a preferat intoxicarea cu neimportanta mastilor .
In economia de piata nu se mai produce pe stoc aici legile sint clare (cel putin pt Romania ) iei bani de la FMI si de la piete si cumperi ce ai nevoie . Astfel nu mai ai nevoie decat de iconomisti , meletueni si taietori de fer vechi si lemn pentru Austria .
Orice prost poate fi obersef si sa ia decizii in numele tarii .
Coronavirus : 59% des Français pensent que la chloroquine est efficace
Une pétition baptisée «#NePerdonsPlusDeTemps» a dépassé les 200.000 signatures dimanche soir.
Par Le Figaro avec AFP
Publié il y a 1 heure
Selon un sondage publié ce lundi 6 avril dans Le Parisien, 59% des Français estiment que le protocole à base de chloroquine est efficace contre le coronavirus. 21% ne se prononce pas. Ce traitement provoque de vifs débats depuis plusieurs semaines. Ils sont 49% à vouloir que sa prescription soit étendue aux médecins de ville. Ils sont toutefois 55% à répondre favorablement à une prescription restreinte aux malades graves.
À lire aussi : EN DIRECT – Coronavirus : espoir en Europe, crainte aux États-Unis
Une pétition baptisée «#NePerdonsPlusDeTemps», lancée par l’ex-ministre de la Santé Philippe Douste-Blazy et demandant d’assouplir les possibilités de prescription de la chloroquine a dépassé les 200.000 signatures dimanche soir.
Par ailleurs, trois éminents médecins ont recommandé, dans une tribune publiée dimanche soir sur le site du Figaro, d’appliquer le traitement élaboré par le très médiatisé Pr Didier Raoult, qui prône l’usage de l’hydroxychloroquine dès l’apparition des premiers symptômes du coronavirus.
«Le point fort des essais du Pr Raoult est, de notre point de vue, une diminution très rapide de la charge virale avec négativation des recherches virologiques dans plus de 90% des cas en moins de huit jours, ce qui pourrait permettre d’éviter l’aggravation et en particulier le transfert en réanimation», plaide cette tribune.
Elle est signée de l’ancien directeur scientifique de l’Institut national du cancer Fabien Calvo, l’ancien président de la Haute Autorité de santé Jean-Luc Harousseau et l’ancien directeur général de l’Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé, Dominique Maraninchi. «Sur cette base, la stratégie serait plutôt donc de proposer un traitement précoce avant la survenue de complications respiratoires sévères», poursuivent-ils.
À lire aussi : Chloroquine: l’appel de trois grands noms de la santé en faveur des préconisations du Pr Raoult
La rédaction vous conseille
Faut-il croire le professeur Raoult?