Luna ianuarie va fi «extrem de dificilă pentru spitale», a declarat Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, la postul de radio France Inter. Deși suntem abia la începutul lunii ianuarie , în condițiile răspândirii fulminante a variantei Omicron, a atras atenția ministrul Véran, situația în spitale este deja critică. Pe acest fond, 500 de medici de la AP-HM (Assistance Publique – Hôpitaux de Marseille) au dat publicității la 3 ianuarie un apel către toți francezii, chemându-i să se vaccineze. Medicii specialiști, au anunțat ei, sunt nevoiți, din nou, să deprogrameze intervențiile chirurgicale și alte îngrijiri de specialitate pentru alte boli, spitalele fiind rezervate în totalitate pentru tratarea marelui număr de bolnavi nevaccinaţi și loviți grav de Covid-19.
«Trebuie să aveți încredere în noi, trebuie să vă vaccinați deoarece, în caz contrar, nu o scoatem la capăt», a declarat Jean-Luc Jouve, chirurg ortoped, unul dintre semnatarii apelului apărut în presă, care a anunțat că 70% din intervențiile sale chirurgicale au fost deprogramate din cauza valului de infectați cu Omicron. «Nu-i judec deloc pe cei care nu doresc să se vaccineze, dar ceea ce le spun este că, fără vaccin, vom fi depăşiţi… Putem evita formele grave ale bolii, putem evita astfel blocarea paturilor de la reanimare pentru câte 15 zile, trei săptămâni, chiar 60 de zile, timp în care pot fi operate multe alte persoane. Imaginați-vă o persoană care blochează din cauza Covidului un pat timp de 65 de zile. Un pacient post-operat are nevoie de doar două- trei zile de reanimare. Câte intervenții chirurgicale ar putea fi făcute în cele 65 de zile la persoane victime de pildă ale unui accident?», întreabă chirurgul ortoped mai sus menționat.
Deprogramări în perspectivă
Luni, 3 ianuarie, în Franța se aflau la reanimare în jur de 3.000 de pacienți Covid, de două ori mai puțini decât la vârful primului val al pandemiei. Dar, potrivit epidemiologului prof. Philippe Amouyel de la CHU Lille, această cifră nu trebuie tratată cu ușurință. Referindu-se la la perspective, el spune, pe baza experienței, că este nevoie de 5-10% din populația sensibilă și nevaccinată pentru a avea un val al epidemiei. Acesta pare a fi procentul de nevaccinaţi existent și de care trebuie ținut cont, exceptând copiii. În acest caz, trebuie continuată vaccinarea.