Primul vaccin conceput și produs în totalitate în America latină este cubanez. Campania de vaccinare a întregii populații va începe la vară, un succes cu care Havana se mândrește extrem de mult. Congresul PC Cubanez de la sfârșitul săptămânii trecute a anunțat cu mare pompă începerea campaniei de vaccinare a populației cu unul dintre cele două vaccinuri aflate în acest moment în faza a treia de testare (între cele patru vaccinuri dezvoltate în insulă). Testarea vaccinurilor a avut loc pe un număr de 150.000 persoane din sectorul sanitar. Obiectivul final este fabricarea până la finele anului a 100 milioane de doze, care vor acoperi întreaga populaţie a țării, iar o parte va merge la export.Vaccinul ce urmează a fi administrat începând din această vară se numește Soberana. Este considerat un mare succes de către Havana, inclusiv politic, respectiv un „act de suveranitate”. În general, Havana se laudă cu sistemul său sanitar, cu numărul mare de medici – 82 la 10.000 de locuitori. Cifră ce reprezintă de trei ori mai mulți decât în Franța și o speranță de viață similară celei din țările vecine. Sunt auzite afirmații ironice în țările vecine potrivit cărora medicii cubanezi ar fi principalul produs de export al insulei.
Speranță în reluarea masivă a turismului
De precizat că Havana nu a cumpărat niciun alt vaccin disponibil actualmente în lume și nici nu a aderat la dispozitivul internațional Covax ce permite furnizarea de vaccinuri țărilor sărace. Ea speră să atragă turiști, principalii furnizori de devize până la declanșarea pandemiei, cu condiția să aibă vaccinul său, fiabil, într-un moment în care lipsa de suficiente doze afectează întreaga lume. Cuba este lovită, concomitent, de o gravă penurie de produse esențiale, de primă necesitate. Publicitatea în favoarea turismului s-a amplificat, sunt vehiculate cifre care să nu înspăimânte. Havana pretinde că în pandemie nu a înregistrat decât 476 decese provocate de Covid-19, o performanță scăzută la cele 11 milioane de locuitori ai insulei. De asemenea, este promisă turiștilor la intrarea în Cuba, inclusiv vaccinarea cu produsul propriu. S-a aflat că un acord de licență permite deja producerea vaccinului cubanez pe teritoriul singurului aliat regional al Cubei, Venezuela. Culmea, însă, în Venezuela vaccinurile sunt rezervate doar celor ce dețin un document atestând loialitatea față de patrie, denumit „Carnet de Patria”. În plus, documentul respectiv permite și accesul la cupoane alimentare și alocații sociale.
Cuba-i in ” … latina” , h’altii/hotii … in latrina . Totusi , candva … „h’altii” erau oameni de soi ; h’acu’ doar micimani .
Presa face mishto de Cuba si vaccinul ei, ca de altfel si de vaccinul rusesc sau cel chinezesc.
Apoi, aceeasi presa ne explica in termeni stiintifici de ce vaccinul Astra Zeneca, cunoscut pentru reactiile sale adverse pe anumite persoane, este totusi un vaccin sigur.
Imaginati-va ca vaccinul rusesc ar fi avut efectele adverse ale lui Astra Zeneca. In secunda 2 Comisia UE l-ar fi interzis, iar presa ar fi scris despre „esecul vaccinului lui Putin”