Cui i-e frica de Kövesi la Parchetul European? PSD, atac la fosta şefă a DNA

PSD continuă atacurile la adresa fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a declarat că Laura Codruţa Kövesi nu poate fi numită în funcţia de procuror şef al Parchetului European pentru că este cercetată penal în 19 dosare, ceea ce ar ,,declanşa un scandal la nivel european’’.

,,Din acest punct de vedere, mă simt datoare să amintesc tuturor, inclusiv susţinătorilor d-nei Kovesi, faptul că, o procedură viciată de desemnare a procurorului şef european, va declanşa un scandal la nivel european, mai ales în contextul în care unul dintre candidaţi nu întruneşte condiţiile profesionale cerute de regulament’’, potrivit unui comunicat de presă transmis de Gabriela Zoană, remis Mediafax.

Conform eurodeputatului PSD, se încerca impunerea fostei şefe a DNA ,,dincolo de procedurile instituţionale a unui anumit candidat’’.


,,Am sesizat la nivelul Parlamentului European grave vicii de procedură în ceea ce priveşte votul candidaţilor pentru şefia Parchetului European, vot exprimat în cele două comisii, LIBE şi CONT. Realizăm că ne aflăm în faţa unei tentative de impunere dincolo de procedurile instituţionale a unui anumit candidat, pe considerente care ne scapă în acest moment. Graba celor care vor să o impună pe Kovesi ca procuror şef european până la alegerile parlamentare din luna mai ascunde interese obscure, care se doresc a fi atinse prin încălcarea oricăror reguli statutare, profesionale şi morale. Din acest punct de vedere, mă simt datoare să amintesc tuturor, inclusiv susţinătorilor d-nei Kovesi, faptul că, o procedură viciată de desemnare a procurorului şef european va declanşa un scandal la nivel european, mai ales în contextul în care unul dintre candidaţi nu întruneşte condiţiile profesionale cerute de regulament. În aceste condiţii, ceea ce riscă România, în cazul numirii acesteia în funcţia de procuror şef european, este o imagine negativă pe termen lung, cu atât mai mult cu cât candidatul român este cercetat penal in 19 dosare’’, se mai arata in comunicat.

Amintim că Parlamentul European a decis săptămâna trecută nominalizarea Laurei Codruţa Kövesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO).

„Astăzi, conferința președinților din Parlamentul European a decis nominalizarea Laurei Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, pentru funcția de procuror-șef european la noul Parchet European (EPPO). Acum, urmează ca Parlamentul să cadă de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA”, se arată într-un comunicat al Verzilor.


Ska Keller, copreședinta Verzilor din Parlamentul European: Guvernul ,,încearcă să o discrediteze pe Kovesi folosind Parchetul’’


Ska Keller, copreședinta Verzilor din Parlamentul European, a declarat, joi, că Guvernul PSD-ALDE, care vrea să adopte o serie de legi ce legalizează de facto corupția în beneficiul oficialilor, încearcă să o discrediteze Laura Codruța Kovesi, cerându-le statelor membre să nu cedeze presiunilor, potrivit g4media.ro, informeaza B1.
„Guvernul României, care vrea să treacă o serie de legi care legalizează de facto corupția în beneficiul oficialilor, încearcă să o discrediteze pe Kovesi folosind Parchetul chiar și azi. Cerem statelor membre să arate că sunt sunt de partea justiției și că nu cedează presiunilor exercitate de guvernul României în ce privește selecția finală a șefului Parchetului European”, a declarat Keller.
Aceasta a mai spus că, prin decizia de a o nominaliza pe Laura Codruta Kovesi la șefia Parchetului European, PE a trimis un mesaj ferm că luptă împotriva corupției și a fraudelor transfrontaliere.
„Laura Codruța Kovesi are un palmares aproape de neegalat în ce privește susținerea justiției și anchetarea oficialilor pentru fapte de corupție, în ciuda încercărilor disperate ale guvernului PSD-ALDE de a-i împiedica activitatea”, a mai afirmat copreședinta Verzilor din PE.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW