1.1 C
București
marți, 1 decembrie

Cum alegi burghiul corect pentru proiectul tău?

Dacă ești un novice în ceea ce privește amenajările interioare, construcțiile și în general proiectele care implică folosirea unor șuruburi, ai putea crede că toate burghiele sunt la fel. Până la urmă, un burghiu este o unealtă din oțel care permite găurirea diverselor materiale.

Realitatea este alta, însă. Desi sunt realizate din oțel, burghiele pot să difere foarte mult. Este bine, așadar, să ții cont de o serie de criterii înainte de a achiziționa un burghiu.

Iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a cumpăra un burghiu

Materialul cu care urmează să lucrezi este cel mai important. Este esențial să știi cu exactitate care este materialul pe care urmează să îl găurești. În funcție de modul în care se comportă acesta, burghiul poate să aibă dimensiuni diferite, o formă diferită a profilului și chiar o calitate diferită a oțelului.

În general, pot fi diferențiate 4 tipuri principale de burhie:

  1. Burghiu de lemn

Un burghiu de lemn trebuie să poată disipa foarte bine căldură. Tocmai de aceea, sunt folosite adeseori burghiele realizate din titan. Atunci când alegi un burghiu de lemn trebuie să ții cont de tipul de mașină pe care o folosești pentru găurire și de adâncimea pe care trebuie să o aibă gaura dată. Pentru găurile foarte adânci, foarte potrivite sunt burghiele elicoidale cu tijă exagonală.

2. Burghiu de metal

Pentru metal este nevoie de burghie foarte rezistente și dure. De regulă, acestea au vârf conic și sunt realizate dintr-un oțel foarte bun. Dacă metalul ce urmează să fie găurit este chiar oțelul, se poate folosi un burghiul din cobalt 5%.

3. Burghiu pentru tablă

Deși la tablă poate fi folosit fără probleme un burghiu clasic de metal, este bine să se folosească un burghiu în trepte. Este o soluție care permite găurirea metalului la mai multe diametre, fără a avea nevoie de mai multe burghie. În general, un burghiu în trepte permite găurirea cu diametre între 6 și 32 mm.

4. Burghiu pentru zidărie

Este, de regulă, un burghiu cu vârf bine consolidat, care poate găuri pereți din cărămidă, beton sau piatră.

Există și alte criterii de care trebuie să ții cont la alegerea burghiului. Pe lângă materialul căruia îi este destinat burghiul, trebuie să mai ții cont și de diametrul acestuia (poate să fie între 0.1 și 57 mm), de lungimea lui și de tipul mandrinei de care dispune mașina ta de găurit.

Mandrina este spațiul în care este fixat burghiul și în funcție de mașina de găurit poate fi manuală, automată sau SDS.

Mandrinele manuale necesită prinderea cu cheie a burghiului, mandrina automată permite prinderea cu mâna a acestuia iar mandrinele  SDS nu au nevoie de strângere, fixarea făcându-se automat, prin împingerea burghiului.

Rezultatul întregului proiect poate să depindă de modul în care alegi burghiul. Tocmai din acest motiv, este bine să acorzi o atenție maximă calității acestui accesoriu și modului în care este construit.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW