Nu toată lumea admiră stilul decorativ modern, caracterizat de minimalism. Pentru cei care nu vor ca locuința lor să pară mai curând un spațiu muzeal, ci unul care să le exprime personalitatea, povestea de viață și chiar o oarecare nostalgie, tematicile vintage sunt foarte atrăgătoare. Dacă și tu vrei să dai un aer retro casei tale, iată câteva idei care te vor ajuta în acest sens.
Tablouri adevărate
În locul afișelor sau posterelor, alege tablouri adevărate. Le poți cumpăra de la licitații online, din galerii de artă, de la consignații sau chiar din târgurile de vechituri. Te poți inspira din stilul englezesc și să realizezi un perete galerie cu mai multe tablouri, în stiluri diferite, cu rame diverse, însă preferabil aceeași culoare, pentru a păstra o anume coerență.
Covoare
Covoarele conferă o anumită căldură și intimitate unei locuințe. Nu e nevoie să acoperi fiecare centimetru pătrat, dar poți opta pentru piese centrale în fiecare încăpere. Dacă nu te atrage stilul oriental, poți opta pentru covoare de inspirație tradițională românească. Cele din zona Transilvaniei, de exemplu, au motive geometrice, iar ce cele din zona Moldovei au ca element central trandafirul stilizat. Tu decizi ce ți se potrivește mai bine.
Elemente practice
Electrocasnicele cu design retro pot fi destul de costisitoare. Totuși, poți da un aer vintage chiar și bucătăriei tale. De exemplu, poți alege unul dintre modelele de chiuvete de bucatarie din compozit, care imită piatra. De asemenea, poți opta pentru un model de mobilă de bucătărie clasic, cu furnir de lemn. Câteva farfurii vintage de diferite dimensiuni, chiar și în stiluri diferite, pot completa armonios decorul din bucătăria ta.
În ceea ce privește baia, poți alege un dulap pentru chiuvetă în stil retro. Dacă faci o curățenie generală și intenționezi să schimbi și faianța, poți alege plăci cu un design retro, cum sunt cele cu alb și albastru inspirate de azulejos portugheze. Robinetele de la chiuvetă și de la cadă pot fi și ele din crom patinat, de exemplu. O oglindă cu o ramă cu ornamente aurii patinate poate fi și ea un element de decor care dă încăperii un aer vintage.
Mobilă din lemn
Pentru un aspect vintage al locuinței, mobila din lemn este indispensabilă. Dat fiind prețurile destul de ridicate, poți opta pentru piese cu furnir de lemn. O altă posibilitate constă în achiziția unor piese din magazinele second-hand de mobilă, unde poți găsi obiecte de mobilier foarte frumoase, în stare foarte bună, la prețuri accesibile.
Tapet
Tapetul este o altă modalitate excelentă de a decora anumiți pereți din casă. Dacă nu te atrage ideea de a acoperi toți pereții unei încăperi în tapet, te poți orienta spre un tip de fototapet pe care să-l aplici pe un singur perete dintr-o cameră. Singurul aspect de care trebuie să te îngrijești este cromatica tapetului, care ar trebui să fie în armonie cu alte elemente de decor, cum ar fi draperiile sau culoarea husei canapelei sau a cuverturii de pat. Dacă respecți armonia cromatică, încăperea nu va părea prea aglomerată sau mai mică.
Detaliile fac diferența
Mici detalii de decor pot face o diferență semnificativă atunci când vine vorba despre aspectul locuinței tale. O lampă de birou cu abajur din sticlă, un aparat de radio vechi, o vază din porțelan cu design art deco sau o cuvertură de pat din lână pot contribui decisiv la ambianța pe care dorești să o creezi în casa ta, așa că acordă atenție fiecărui nou obiect pe care îl achiziționezi.
Atunci când alegi piesele de mobilier și de decor pentru locuința ta, este important ca ele să creeze o atmosferă în care tu să te simți confortabil și fericit și mai ales acasă!