Atunci când efectuezi muncă de birou, este esențial să alegi un scaun adecvat, ergonomic, ce oferă confort sporit. Este esențial ca acesta să faciliteze postura corectă pe durata orelor de lucru și care să îți permită să te deplasezi rapid între birouri, la ușă ori la un dulap. Un scaun ce are roți este soluția care te poate ajuta în acest caz.
Este posibil însă ca, în anumite circumstanțe, cum sunt, de pildă, blocarea uneia dintre roți cu un obiect care s-a lipit sau care s-a fixat prea strâns și cedarea roții pe fondul unei greutăți mari, să fie necesară înlocuirea roților. Iată cum trebuie să procedezi când este cazul să îi schimbi roțile!
Instrumentele și piesele necesare
Asigură-te că ai la îndemână un set nou de roți cu frână pentru scaunele de birou și instrumente necesare pentru înlocuirea celor vechi: o șurubelniță și un ciocan (la alegere, simplu sau prevăzut cu un strat de cauciuc).
Pașii pentru înlocuirea roților
Pentru a înlocui corect roțile scaunului de birou, urmărește pașii de mai jos:
1. Mai întâi, demontează suportul pe care se află roțile. Pentru a face acest lucru, reglează scaunul până ce atinge nivelul maxim. Apoi, detașează mânerele și spătarul. După aceea, așază șezutul în poziție inversă, roțile ajungând să se afle în partea de sus.
2. Folosește ciocanul pentru a lovi de jur împrejurul pistonului – nu lovi în mijlocul acestuia, ci doar pe marginea sa. Detașează suportul sub formă de stea și vei observa că pistonul va fi în continuare prins de mecanismul bazei.
3. Observă capătul crucii metalice și dopurile de plastic de care sunt atașate roțile. În mijlocul crucii metalice se află un inel prevăzut cu cinci proeminențe. Rolul lor este de a fixa capacele. Utilizează șurubelnița pentru a ridica marginile carcaselor și a îndepărta dopurile respective.
4. Înlocuiește suportul roților și prinde la loc toate componentele, în sensul invers pe care l-ai parcurs până acum. Verifică fiecare roată să fie bine prinsă.
Întreținerea roților
Îți recomandăm să cureți frecvent roțile pentru a rezista o perioadă îndelungată. Protejează zona în care dorești să cureți roțile: așază o folie pe podea, pentru a preveni eventualele accidente. Întoarce scaunul, astfel încât roțile să se afle în partea de sus și a le putea accesa cu ușurință.
Cu ajutorul unei perii, îndepărtează praful care s-a acumulat între roți. Dacă este mizerie lipită în spațiile înguste dintre roți, folosește o pensulă subțire. Când mizeria persistă sau este lipită, înmoaie peria și pensula în apă și săpun, apoi insistă în locurile problematice, până se înlătură impuritățile.
În cazul în care și roțile s-au murdărit pregnant, spală-le și pe ele, nu doar spațiile dintre ele. Dacă mizeria lipită tot nu se desprinde, utilizează cu atenție un cuțit de mici dimensiuni și răzuie ușor locurile respective. În acest mod, poți debloca rolele. Atenție, însă: nu apăsa prea tare, pentru a nu zgâria roțile.
Folosește aspiratorul pentru a aspira bine toate impuritățile. Nu te limita doar la roți, aspiră și restul scaunului, pe toate părțile. În cazul în care dorești să realizezi o curățare profundă, se recomandă să demontezi roțile și să le dezinfectezi individual. Îmbibă o lavetă din fibră textilă sau microfibră în detergent diluat cu puțină apă și curăță temeinic fiecare rolă.
Igienizează-le cu o soluție pe bază de alcool care nu este periculoasă pentru materialul din care sunt confecționate roțile (nu utiliza, de exemplu, acetonă). La urmă, folosește un prosop de hârtie sau o lavetă curată și șterge din nou fiecare rolă în parte, pentru a le lăsa pe toate uscate. Montează roțile la loc. Poți folosi un ulei ușor, de genul lubrifianților, pentru a le unge cu atenție.
Asigură-te că aspiri în fiecare săptămână scaunul și roțile acestuia, iar o dată la câteva luni curăță-le și, eventual, dezinfectează-le, pentru a preveni acumularea prafului și a mizeriei!