Deputații britanici au respins pentru a treia oară acordul de plecare din UE realizat de Theresa May

O nouă palmă pentru Theresa May, care a mers până la a-și pune în joc postul de prim-ministru pentru a obține votul unei majorități în Parlamentul britanic în favoarea acordului realizat de domnia sa cu Bruxellesul. A sperat că, obținând votul pozitiv, va obține din partea UE o amânare a Brexitului până la 22 mai.

NU, NU și iar NU. Deputații britanici au respins din nou, vineri, acordul de retragere din UE realizat de doamna May cu negociatorii europeni. 344 deputați au spus iarăși NU, dar 286 l-au votat, reducând decalajul de la peste 70 voturi de zilele trecute, la 58 voturi. Nici anunțarea intenției de a părăsi postul de prim-ministru nu i-a determinat pe aleșii din Camera Comunelor, în primul rând pe unii deputați conservatori, colegi de formație politică cu doamna May, să contribuie la ieșirea din «bâjbâiala» în care s-a împotmolit mult vânturatul Brexit. Exasperarea a cuprins nu doar britanicii, ci și europenii, aflați în acest moment în pragul alegerilor europarlamentare care pot schimba configurația PE și, de ce nu, chiar proiectele de viitor ale Uniunii Europene. La finele votului de vineri, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a estimat că Theresa May ar trebui, oricum, să demisioneze imediat și a cerut organizarea de noi alegeri legislative «pentru a permite britanicilor ca, în condițiile actualei crize, să-și decidă singuri viitorul».

Acum este necesară o soluție foarte clară

Un vot în favoarea acordului ar fi permis îndepărtarea riscului unui Brexit fără acord la 12 aprilie. Riscul, însă, rămâne. Un Brexit fără acord este, în opinia Comisiei Europene, «deja un scenariu probabil». In extremis, ar fi fost suficientă o amânare a Brexitului până la 22 mai. Dar, de acum încolo, pentru obținerea unei extinderi mai îndelungate, va trebui comunicat Bruxelles-ului, până la 12 aprilie, o soluție clară pentru evoluția viitoare și acceptată organizarea de alegeri europene la finele lunii mai. Sigur, mai pot interveni evoluții și în poziția UE. Este semnificativ faptul că, după «nefericitul» vot din Camera Comunelor, de vineri, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat convocarea unui nou summit european special, la 10 aprilie. Pentru luni, 1 aprilie, și deputații britanici și-au anunțat o reuniune, eșecul de vineri al doamnei May putând fi subiectul principal al întâlnirii respective.

Scenarii posibile

Dacă deputații britanici reușesc să găsească o majoritate pentru susținerea moțiunii care ar prevedea lăsarea Regatului Unit într-o Uniune vamală «generală și permanentă» cu UE, un scenariu care la votul de miercuri a fost respins la o diferență de doar 8 voturi față de numărul voturilor favorabile, declarația politică referitoare la relațiile viitoare dintre Londra și UE ar putea fi revizuită, lăsând pentru mai târziu negocierea detaliilor. Acordul de plecare din UE și declarația politică ar putea atunci să fie din nou supuse deputaților britanici, la un vot care, dacă este organizat rapid, ar mai putea permite plecarea din UE la 22 mai. Un alt scenariu posibil: degajarea unei majorități în parlament în jurul unei moțiuni care ar cere organizarea unui referendum privind plecarea din UE ori convocarea de alegeri anticipate. Și într-un caz și în altul, Uniunea Europeană ar avea motiv să acorde Londrei o amânare pe termen lung, ce ar putea dura până la finele anului, sau chiar mai târziu.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW