-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Donald Trump trece la noi sancțiuni și lovește direct conducerea supremă a Iranului

Președintele american a semnat luni un decret prin care îl privează pe însuși Ghidul suprem al Revoluției iraniene, ayatollahul Khamenei, și anturajul său de accesul la sistemul financiar internațional, în speranța că, prin intensificarea presiunilor asupra țării, să-l aducă la negocieri de pe poziții slăbite. Argumentul american major este dorința de a menține securitatea maritimă, în jurul căruia Donald Trump va încerca, la summitul G20 de la Osaka, să mobilizeze toți aliații Statelor Unite. În virtutea noii decizii, toate activele ayatollahului și ale echipei sale vor fi lovite de sancțiunile americane.

La doar trei zile după ce a renunțat, chipurile din rațiuni umanitare, la o lovitură militară împotriva Iranului – surse informate spun că de fapt a fost «tras de mânecă» de mințile raționale ale Pentagonului – Donald Trump a anunțat o nouă salvă de sancțiuni împotriva Teheranului. Un decret prezidențial semnat luni impune măsuri ce lovesc dur Iranul și Ghidul suprem al Revoluției iraniene, ayatollahul Ali Khamenei, pe care-l consideră responsabil de «poziția ostilă» a regimului de la Teheran.

După instituirea sancțiunilor, Donald Trump a trecut la amenințări. «Eu, a spus Trump după semnarea decretului de luni, cred că am dat dovadă de o mare reținere, ceea ce nu înseamnă însă că vom continua să ne comportăm la fel și în viitor… Decretul îi privează pe ayatollahul Khamenei și pe membrii echipei sale, pe toți cei ce-i sunt apropiați de accesul la resurse financiare cheie. Activele lor nu vor fi scutite de efectele sancțiunilor», a ținut să precizeze Trump.

Urmează și alte sancțiuni

Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a declarat că «active iraniene suplimentare în valoare de miliarde de dolari» urmează a fi «înghețate» și că în zilele următoare va fi țintă a sancțiunilor americane și Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene. Pe «lista neagră» a sancţionaţilor se află deja de luni opt înalte personalități din conducerea Gărzilor Revoluției. «Oricine se angajează în tranzacții cu indivizii sancționați se vor expune la sancțiuni similare», a avertizat Casa Albă într-un comunicat. Aceste noi sancțiuni, au explicat surse de la Casa Albă, au fost luate după atacul de zilele trecute asupra unei drone americane depistate deasupra teritoriului iranian. Reamintim însă că, în luna noiembrie anul trecut, Iranul a fost ținta unui adevărat «arsenal» de sancțiuni economice americane de o gravitate ce au avut drept consecință slăbirea economiei iraniene în proporție de 80%. Exercitând presiuni, Washingtonul speră să-i readucă pe iranieni la masa negocierilor în vederea unui nou acord nuclear versiunea Trump, avertizându-i că, în caz contrar, își vor vedea economia total prăbușită.

Răspunsul Teheranului rămâne «de neclintit»

«Lansarea unui glonț împotriva Iranului va pune în pericol înseși interesele Americii și ale aliaților săi» din regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major mixt al forțelor armate iraniene…«Iranienii vor răspunde la diplomație prin diplomație, la respect prin respect și la război printr-o apărare îndârjită», a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, care a caracterizat atitudinea administrației Trump de până acum sinonimă cu terorismul economic, cu încălcarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW