Favorit în sondaje este actorul comic Volodimir Zelenski (41 de ani). El a făcut campanie împotriva elitelor politice actuale, dar, potrivit politologilor locali, «Zelenski este un candidat virtual cu un program virtual».
Noul pretendent la președinția Ucrainei, împotriva lui Petro Poroşenko sau Iulia Timoșenko este, în viața de zi cu zi, un clovn. Autor de scheciuri anti-putere, intrat de curând în politică, Zelenski pare să aibă șansa de a obține cele mai multe voturi la primul tur al scrutinului prezidențial din Ucraina, profitând de nemulțumirile multiple ale cetățenilor acestei țări. În sondajele de opinie din ajunul primului tur de scrutin, el era creditat cu peste 20% din voturi, față de 12% pentru Petro Poroşenko și 10% pentru fosta prim-ministru Iulia Timoșenko.
O clasă politică discreditată
Ascensiunea fulgerătoare a actorului comic Zelenski, ce reamintește de cea a lui Donald Trump, sau a lui Beppe Grillo în Italia, este explicată de politologul ucrainean Volodimir Fessenko, prin accentuarea lipsei de simpatie în Europa față de clasa politică de la Kiev, considerată a fi «înfeudată de oligarhi», respectiv de circa o duzină de oameni de afaceri ce beneficiază de venituri imense și de accesul privilegiat la resursele naturale ale țării. În plus, ei controlează principalele canale de televiziune ucrainiene. Este un sistem ce «trebuie distrus deoarece el descurajează investițiile și împiedică libera concurență», subliniază economistul Oleg Ustenko. Petro Poroşenko, mai spune Ustenko, «a efectuat mai multe reforme, dar nu a mers prea departe întrucât nu a atacat oligarhii și, mai mult, a îndepărtat reformatorii». «Doar 19% din alegători mai consideră că actualul președinte Poroşenko mai trebuie reales, din motive de stabilitate în țară», sublinia zilele trecute politologul Viktor Sokolov. Poroşenko nu se poate lăuda decât cu obținerea suspendării vizelor pentru călătoriile ucrainienilor în Uniunea Europeană și cu aplicarea agendei stabilite de acordul de asociere cu Bruxellesul, care se bucură de un consens. Campania lui Poroşenko, axată pe teme privind armata, limba oficială și credința religioasă, s-a bucurat de susținere mai ales după ce biserica ortodoxă ucraineană a obținut, recent, independența față de Moscova. Printre cei 70% dintre ucrainieni care nu vor vota în favoarea sa, există unii care îi recunosc totuși statutul de comandant suprem al unei armate reconstituite grație unei taxe de 1,5% din toate veniturile ucrainenilor. Și, cu toate acestea, nu s-a înregistrat niciun progres către soluționarea conflictului cu separatiştii din estul țării, soldat cu 13.000 de morți (cifra datând din 2014). Încetarea focului prevăzută prin acordul de la Minsk, semnat în acel an sub parenajul franco-german, este violată de câte 30 de ori zilnic. Un alt motiv serios de frustrare a alegătorilor este corupția. Oficiali înalţi din Consiliul național de securitate și chiar membri ai agențiilor având misiunea de a lupta contra acestui flagel sunt implicați în tot felul de scandaluri de corupție, fără că vreunul dintre ei să se afle în închisoare. Mai mult, Curtea Constituțională ucraineană a invalidat o lege care prevedea pedepsirea îmbogățirii pe căi ilicite. Ucrainenii sunt de asemenea revoltați din cauza stagnării creșterii salariilor, care la ora actuală sunt, în medie, de 300 de euro lunar, cel mai mic din Europa, după Moldova.
Problemele personale ale lui Zelenski
Deși ucrainenii sunt tentați să voteze în favoarea actorului comic Zelenski, ei sunt rezervați când este vorba de legăturile acestuia cu Igor Kolomoiski, un oligarh fugit din țară. Apoi, mai există o problemă: actorul este popular mai mult în rândul tinerilor, care de regulă vin în număr mic la scrutinul final. O greșeală a sa este și refuzul de a apărea în public, refuzând interviurile în direct și orice dezbatere cu… ceilalți 38 de candidați în aceste alegeri din Ucraina. În schimb, el este suținut de doi foști miniștri reformatori foarte apreciați – Aivaras Abromavicius și Oleksander Daniliuk. Cu toate acestea, programul politic și economic al lui Zelenski este vag, neclar în comparație cu programul lui Poroşenko sau al altor candidați «grei». El propune, în esență, doar liberalizarea economiei, să asculte revendicările ucrainenilor și să negocieze o adevărată încetare a focului în Donbas. Mulți analiști ucraineni scot în evidență faptul că Zelenski «nu are idee de cum trebuie condus un stat».