„Franța își exprimă profunda preocupare privind actul criminal comis împotriva unui actor major al vieții politice ruse”, se spune într-un comunicat dat publicității marți de Ministerul francez de Externe, care cere autorităților de la Moscova „o anchetă rapidă și transparentă care să permită stabilirea circumstanțelor în care a fost comis acest act”. ”Responsabilii pentru comiterea acestui act vor trebui identificați și deferiți justiției”, subliniază de asemenea comunicatul MAE francez.
„Certitudinea otrăvirii opozantului rus este șocantă” și reflectă „o politică respingătoare a conducătorilor ruși”, a declarat marți și Norbert Röttgen, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Bundestagului german, într-un interviu pentru „Der Spiegel”.
La rândul lor, Statele Unite au cerut Moscovei să înceapă imediat o anchetă. Teza privind otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, a declarat John Sullivan, ambasadorul american la Moscova, „face necesară o anchetă imediată, completă și transparentă din partea autorităților ruse”. El a respins teza Moscovei potrivit căreia la concluziile medicilor germani s-a ajuns în prea mare grabă.
Aflat în vizită la Moscova, oficialul numărul doi al diplomației americane, Stephen Biegun, s-a declarat și el preocupat serios de starea de sănătate a lui Navalnîi, precum și de „impactul posibil asupra societății civile ruse al presupusei sale otrăviri”. Oficialul american a subliniat în context „importanţa transparenței și a libertății de exprimare în oricare societate democratică”.