13 C
București
vineri, 26 februarie

Elevii salută eliminarea profesorilor condamnați penal de la ore

Consiliul Naţional al Elevilor salută iniţiativa legislativă nr. 660/2019, prin care profesorii condamnaţi penal nu vor mai putea activa în sistemul de învăţământ. „Anual, mii de elevi din România sunt victime ale abuzurilor unora dintre cadrele didactice, iar statul român nu are în vedere nicio politică educaţională coerentă pentru a opri acest fenomen”, se arată în comunicatul CNE.

Structura de reprezentare a elevilor din România îşi arată susţinerea faţă de proiectul de lege prin care comunitatea şcolară va putea fi protejată de condamnaţii penal care pun în pericol integritatea fizică şi morală a beneficiarilor direcţi ai educaţiei.

Conform elevilor „Actualul sistem de evaluare anuală a cadrelor didactice are un rol pur formal la momentul de faţă, având în vedere faptul că feedback-ul elevilor nu este integrat sub nicio formă în acest proces (conform procedurii, profesorii sunt evaluaţi prin 3 mecanisme: autoevaluare, evaluare în cadrul comisiei metodice şi evaluarea în cadrul consiliului de administraţie, elevii neavând un cuvânt de spus în acest proces, deşi aceştia sunt beneficiarii primari ai actului instructiv-educativ).”

Prin inițiativa legislativă cadrele didactice condamnate penal la pedepse ce le privează libertatea pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu mai pot desfăşura activităţi didactice până la intervenirea unei cauze care să înlăture consecinţele condamnării.

Pe scurt, noua interdicţie îi vizează pe toţi profesorii (atât din sistemul preuniversitar, cât şi din cel universitar) care au săvârşit o infracţiune cu forma de vinovăţie a intenţiei ( – adică au prevăzut şi au urmărit sau au prevăzut şi acceptat producerea rezultatului infracţional) şi care au fost condamnaţi penal la pedepse privative de libertate (noţiune care surprinde şi condamnările cu suspendare sau cu amânarea aplicării pedepsei, ca modalităţi de individualizare a pedepsei).

Astfel, elevii şi profesorii vor beneficia de un plus de protecţie din partea legii, având în vedere că ne confruntăm de o lungă perioadă de timp cu condamnaţi penal care continuă să desfăşoare o activitate didactică, punând în pericol întreaga comunitate şcolară.

„Două dintre măsurile urgente care trebuie asumate de factorii decizionali din sistem – Guvernul şi Parlamentul României, sunt adoptarea legii prin care profesorii condamnaţi penal definitiv nu vor mai putea preda la clasă şi asumarea unei politici educaţionale coerente şi susţinute politic prin care elevii vor fi integraţi în procesul de evaluare anuală a cadrelor didactice. Un sistem educaţional în care abuzurile sunt trecute cu vederea nu este un sistem educaţional performant, centrat pe nevoile beneficiarului direct, elevul. Atâta timp cât educaţia rămâne o temă de siguranţă naţională, este imperios ca aceasta să fie tratată drept o prioritate, nu doar la nivel declarativ”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW