Europa sancționează China și alte state pentru violarea drepturilor fundamentale ale omului

Reuniți luni la Bruxelles, miniştrii europeni de Externe au decis să treacă de la vorbe la fapte în privința represiunilor la care sunt supuse unele minorități în China și alte state. În China, sunt reproșate represiunile la care sunt supuși musulmanii uiguri din zona Xinjiang. Sancțiunile aprobate de șefii diplomaţiilor din țările UE vizează o entitate și patru înalți funcționari chinezi: Chen Mingguo, directorul biroului pentru securitatea publică în Xinjiang, înalții responsabili Wang Mingshan și Wang Junzheng, precum și fostul șef al regiunii chineze Xinjiang, Zhu Hailun. Aceste persoane au interdicție de a călători în Uniunea Europeană, iar eventuale bunuri pe care le dețin în Uniune sunt înghețate.

Aceste măsuri inedite se înscriu în cadrul nou cu care s-a dotat Uniunea Europeană la sesiunea PE din decembrie 2020 pentru a condamna violarea drepturilor omului în lume. El a fost utilizat la începutul lunii martie la sancționarea înalților funcţionari ruși implicați în arestarea și aruncarea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi.

În afara Chinei, miniștrii europeni de Externe au sancționat luni Coreea de Nord, Libia, Rusia, Eritreea și Sudanul de Sud, vizând în total alte șapte persoane și trei entități. Au fost aprobate, de asemenea, sancțiuni împotriva a 11 personalități birmane, între care șeful Juntei militare la putere, generalul Min Aung Hlaing, nouă dintre cei mai înalți gradați din armata birmană, precum și președintele Comisiei electorale pentru represiunile derulate în capitala și orașele birmane de la lovitura de stat militară.

Riposta Chinei

Beijingul a reacționat denunțând decizia luată de miniștrii europeni de Externe, despre care spune că “nu se bazează decât pe minciuni, dezinformare, ignoră și deformează faptele”, și anunță, la rândul său, o “listă neagră” cu 10 europeni și patru entități ale UE. Printre personalitățile vizate se află cercetători, responsabili politici și eurodeputați. Persoanele vizate și familiile lor nu sunt autorizate să intre pe teritoriul Chinei, în Hong Kong sau Macao, a precizat Ministerul chinez de Externe.

- PROMO - img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW