În 2018, foametea afecta, la nivel mondial, 821 milioane de persoane, față de 811 milioane în anul precedent, relevă un raport dat publicității de mai multe organizații ale ONU, document ce semnalează o considerabilă amplificare a acestui flagel pentru al treilea an consecutiv.
Raportul mai sus menționat subliniază că, după decenii de diminuare, subalimentaţia capătă proporții fără încetare, în special începând din 2015. Documentul, intitulat «Situația securității alimentare și a nutriției în lume», constată că, la finele anului 2018, în lume sufereau de foame 821,6 milioane de ființe umane, față de 811 milioane în 2017. Figurând printre obiectivele dezvoltării durabil fixate pentru 2030, perspectiva unei lumi fără măcar o persoană în stare de subalimentaţie constituie o «imensă provocare» pentru Națiunile Unite. Subalimentaţia continuă să existe în proporții îngrijorătoare în diverse continente: în Africa (afectează 20% din populație), în America Latină și Caraibe (circa 7% din populație), în Asia (peste 12% din populație). Dacă la populațiile ce suferă de foame adăugăm persoanele afectate de insecuritatea alimentară, se ajunge, conform raportului mai sus menționat – realizat de Organizația ONU pentru alimentație și agricultură (FAO), cu concursul Fondului internațional pentru dezvoltarea agriculturii, al UNICEF, al Programului alimentar mondial (PAM) și al OMS – la peste 2 miliarde de persoane (din care 8% trăiesc în America de Nord și în Europa) ce nu au în mod regulat acces la alimente sănătoase, nutritive și în cantitate suficientă.
«O transformare structurală»
«Pentru asigurarea securității alimentare», subliniază raportul FAO, «este esențial să fie puse în aplicare politici economice și sociale care să contracareze cu orice preţ efectele ciclurilor economice defavorabile, evitând reducerea serviciilor esențiale precum îngrijirea sănătății și educația». Chemând la «transformări structurale» vizându-i pe cei mai năpăstuiți, autorii raportului mai sus menționat cer «integrarea preocupărilor pentru securitatea alimentară în eforturile de reducere a sărăciei», luptând concomitent împotriva inegalităților între femei și bărbați și a excluderii unor grupuri sociale. Raportul consideră insuficiente progresele actuale pentru atingerea obiectivului anului 2030 – reducerea la jumătate a numărului copiilor suferinzi de întârziere a creșterii. În prezent, la nivel mondial, 149 milioane de copii sunt afectați de întârziere a creșterii.
Daca toti bogatii lumii ar urma exemplul lui Zaheu vamesul care era foarte bogat, nu ar mai exista foamete. De aceea, mai degraba va intra o camila prin urechile acului decat un bogat in Imparatia Cerurilor.