Contestat de social-democrați, fostul șef al Serviciului de informațîi interne, Hans-Georg Maassen, a fost schimbat și din funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne condus de protectorul său, Horst Seehofer (ministru de Interne și liderul UCS, aliatul partidului dnei Merkel, UCD). Compromisul la care s-a ajuns în privința lui Maassen, criticat în special de lideri ai SPD, ridică semne de întrebare în privința viabilității coaliției actuale la guvernarea Germaniei.
67% dintre germanii chestionați de institutul de sondaje Emid, la comanda publicației «Bild», nu mai cred că cei trei lideri ai partidelor din coaliția la guvernare mai pot lucra împreună. În schimb, scandalul Maassen a propulsat extrema dreaptă (AfD) până la 18% din intențiile de vot ale germanilor, consolidându-i poziția de a doua formațiune politică în Germania, înaintea SPD.
De data aceasta, Maassen este numit consilier special pentru afacerile europene și internaționale. În această funcție nu va mai beneficia de un salariu imens cum îi fusese oferit de protectorul său, Horst Seehofer, în Ministerul de Interne. În ciuda disensiunilor lor, cele trei partide din coaliția de guvernare (UCD, UCS, SPD) au ajuns la un compromis privind soarta lui Hans-Georg Maassen, suspectat de simpatie pentru extrema dreaptă (AfD). Surse informate din apropierea guvernului, citate de trimisul ziarului «Les Echos» la Berlin, spun că în ultimele zile s-au depus eforturi imense pentru evitarea unor noi alegeri legislative care ar fi putut întări și mai mult pozițiile extremei drepte. Criza politică provocată de șeful Serviciului de informații interne, suspectat că împărtășește opiniile AfD, spun sursele citate, arată până la ce punct coaliția la guvernare este gata de orice fel de «contorsiuni» pentru a păstra impresia că există totuși o coeziune în cadrul ei.
Un prim compromis inacceptabil în SPD
După două zile de comunicări telefonice, duminică seară s-a anunțat că cele trei partide la guvenare au ajuns totuși la un compromis. Ministrul de Interne, Horst Seehofer, a anunțat că Hans-Georg Maassen va fi numit consilier special pentru probleme europene și internaționale, fără să beneficieze de o creștere salarială. Seehofer a reușit astfel să-și păstreze protejatul, subliniind că Maassen «trebuie tratat cu decenţă, fiind un funcționar foarte competent și onest, care de fapt nu a comis nicio greșeală». Acest prim compromis guvernamental a provocat reacții negative în SPD, care consideră inacceptabil ca șeful Serviciului de informațîi interne să pună la îndoială imagini video de la manifestațiile din luna august de la Chemnitz demonstrând că, totuși, a avut loc o «vânătoare de străini». Andrea Maria Nahles, președinta federală a Partidului Social-Democrat, s-a apărat în fața membrilor conducerii partidului, afirmând că a acceptat compromisul din dorința de a evita dezmembrarea coaliției guvernamentale – un argument catastrofic pentru imaginea guvernării de la Berlin. Sondaje recente de opinie confirmă acest lucru. 67% dintre germanii chestionați de institutul de sondaje Emid, la comanda publicației «Bild», nu mai cred că cei trei lideri ai partidelor din coaliția la guvernare mai pot lucra împreună. În schimb, scandalul Maassen a propulsat extrema dreaptă (AfD) până la 18% din intențiile de vot ale germanilor, consolidându-i poziția de a doua formațiune politică în Germania, înaintea SPD care, potrivit ARD, în cazul unor noi alegeri nu ar obține mai mult de 17% din sufragii.