Situația sanitară este, într-adevăr, dificilă la Strasbourg, dar ea este la fel și la Bruxelles, a susținut președintele Emmanuel Macron, reamintind că, în conformitate cu tratatele europene, PE își are sediul la Strasbourg.
Nici scrisoarea președintelui francez către președintele PE, David Sassoli, nu a schimbat decizia privind locul în care se desfășoară actuala sesiune plenară a forului legislativ al Uniunii Europene (5-8 octombrie), în actualele condiții ale pandemiei de Covid-19.
„A trăi cu virusul înseamnă de asemenea să continuăm o viață democratică cea mai normală posibil”, a scris președintele Emmanuel Macron în mesajul transmis lui David Sassoli. Recunoscând că „situația sanitară este realmente dificilă” la Strasbourg, Macron spune că ea este similară la Bruxelles. „Contez pe tine, îi scrie Emmanuel Macron lui Sassoli. Respectarea tratatelor mi se pare indispensabilă”.
Așa cum se știe, potrivit tratatelor europene, PE își are sediul la Strasbourg, unde se țin de regulă 12 sesiuni plenare anual. În restul timpului, eurodeputații lucrează la Bruxelles. Aceasta este o temă de dezbateri – uneori aprinse – de mai mulți ani. Numai că orice schimbare în tratatele europene necesită votul ansamblului statelor membre.
În răspunsul său, David Sassoli precizează că „actualele condiții sanitare nu permit încă reluarea sesiunilor PE la Strasbourg… Sperăm că totul se va schimba în curând și că ne vom putea reîntoarce în orașul nostru”, a explicat el.
Mecanisme de compensare
Din cauza coronavirusului, eurodeputații n-au mai pus piciorul în hemiciclul alsacian de șapte luni de zile, desfășurându-și activitatea la Bruxelles. În astfel de situații, Emmanuel Macron sugerează în scrisoare instituirea unui „mecanism de compensare” cum ar fi de pildă „o prelungire a sesiunilor plenare din viitoarele luni” sau utilizarea sediului PE din Strasbourg pentru lansarea lucrărilor Conferinței pentru viitorul Europei.
Numeroși membri ai Parlamentului European susțin de mai multă vreme ideea unui sediu unic al acestei instituții, la Bruxelles, criticând costul financiar și ecologic mare al acestei transhumanţe lunare a circa 2.500 persoane pentru o activitate de doar maximum patru zile pe lună.