O criză nouă ce se adaugă la criza economică, financiară și mai ales războiului din Ucraina
Începând de duminică, 6 noiembrie, timp de două săptămâni, în Egipt, la Sharm el-Sheikh, își desfășoară lucrările cea de a 29-a reuniune internațională anuală privind evoluțiile în climă planetară (COP27), organizată sub egida convenției-cadru a Națiunilor Unite consacrată schimbărilor de climă. Este o reuniune care anul acesta are o mai mare importanță și anvergură, la ea luând parte lideri ai aproape 200 state ale lumii. ”Așa cum ne arată cele mai noi și edificatoare date științifice disponibile, impactul asupra unor domenii al schimbărilor climatice sunt deja ireversibile și impun solidaritate, o acțiune mondială concertată și nu o retorică goală de sens”, a declarat Sameh Shoukry, ministrul de externe al Egiptului și președintele COP27.
Cal de bătaie al țărilor cele mai vulnerabile la schimbările climatice, chestiunea compensațiilor financiare pentru distrugerile cauzate de acestea va ocupa un loc prioritar anul acesta pe agenda COP27.Sunt de data aceasta date despre imense pierderi și reparații umane, morale, materiale, financiare ș.a. Dacă efectele climatice afectează ansamblul planetei, inclusiv țările dezvoltate (inundații în Germania, Incendii în Europa și Statele Unite…), țările sărace sau în curs de dezvoltare sunt mult mai afectate, având în vedere că sunt mai expuse schimbărilor de climă, sunt mai puțin pregătite pentru a face față acestor schimbări și, în plus, sunt lipsite de mijloace financiare pentru a se salva singure.A nu se uita faptul că aceste țări sunt cele mai mici contributoare – istoric și la ora actuală – la încălzirea climei pe Terra, 80% din emisiile de gaze cu efect de seră provenind de la cele 20 de țări cele mai dezvoltate.
Ca atare, țările vulnerabile cer acum ca pierderile lor economice să fie considerate drept al treilea pilon al luptei mondiale contra încălzirii climatice, după prevenirea emiterii de gaze cu efect de seră și adaptarea la lupta pentru prevenirea pericolului încălzirii cu consecințele ei.
Antonio Guterres a chemat la ajungerea la un ”pact istoric”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat presei în ajunul reuniunii din Egipt că, prin ”acordul istoric” la care face apel către țările planetei, semnatarii trebuie să se angajeze la menținerea încălzirii climatice mondiale sub bara de +2 grade Celsius ( în comparație cu era preindustrială) până în 2100 și, dacă va fi posibil, să nu se depășească +1,5 grade C. A sosit momentul unui pact istoric între economiile dezvoltate și economiile emergente, a lansat pe ton ferm Antonio Guterres la o întâlnire cu presa. ”Un pact, a subliniat el, în virtutea căruia țările dezvoltate să-și respecte angajamentele luate prin Acordul de la Paris vizând depunerea de eforturi suplimentare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră conform obiectivului de a nu se depăși încălzirea planetei cu peste 1,5 grade C”. Secretarul general al ONU a cerut de asemenea țărilor bogate să acorde un sprijin financiar și tehnic economiilor emergente pentru a subvenționa tranziția energetică.