Potrivit unui studiu realizat de societatea financiară Premium Credit, citat de corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», britanicii au cheltuit în plus – de la prima amânare a datei inițiale de 31 martie a Brexitului – nu mai puțin de 4 milioane de lire sterline pentru stocarea unor produse de primă necesitate, îndeosebi alimente și medicamente.
Chiar și numai această cifră este, fără dubii, cel mai bun barometru al anxietății populației britanice în fața perspectivei unui Brexit fără acord ce se profilează tot mai cert în luna octombrie. O anchetă realizată de societatea financiară Premium Credit, ale cărei concluzii au fost dezvăluite luni de cotidianul «The Guardian», arată că britanicii și-au făcut deja, în ultimele luni, stocuri de alimente, medicamente și alte bunuri de primă necesitate în valoare de circa 4,3 milioane de euro (cel puțin 4 milioane de lire sterline). Dintre cei ce au recunoscut că și-au făcut provizii suplimentare în perspectiva unui Brexit varianta Boris Johnson, 74% spun că au cumpărat prioritar alimente, 50% medicamente și 46% băuturi.
Un britanic din cinci a cheltuit în plus față de timpuri normale peste 400 de euro
Studiul realizat de Premium Credit semnalează un fenomen în viața britanicilor în ultimele săptămâni confirmat și de alte anchete. La sfârșitul lunii iunie, cabinetul de studiu Blis semnala că 40% din britanici au început să-și facă stocuri, în primul rând de alimente, articole menajere și medicamente. Aproape o treime (28%) și-au făcut stocuri inclusiv de îmbrăcăminte și încălțăminte, de teama scumpirilor ce ar putea interveni după 31 octombrie, data plecării din UE, dată ca fermă de către Boris Johnson. Acest comportament, spun experții surselor mai sus menționate, au desigur un cost, influențând serios bugetul cetățenilor britanici. O persoană din cinci interogate în ancheta făcută de Premium Credit a precizat că a cheltuit în plus peste bugetul obișnuit, în medie, 408 euro. Aproape 800.000 de persoane au cheltuit deja, suplimentar, pentru a-și face stocuri, peste 1.000 lire sterline. Iar acest comportament riscă să se accentueze în următoarele săptămâni și luni, pe măsură ce se apropie 31 octombrie.
O problemă financiară și pentru întreprinderi
Achizițiile în vederea constituirii de stocuri în perspectiva plecării din UE sunt semnalate, potrivit Premium Credit, și la întreprinderi, fie pentru a face față cererii consumatorilor, fie pentru a anticipa dificultățile de aprovizionare în scopul producției pe care le-ar putea întâmpina înainte și după 31 octombrie. Fenomenul implică dificultăți de ordin financiar, împingând întreprinderile să se îndatoreze masiv, în special pentru a plăti asigurarea stocurilor pe care și le-au făcut.